Jupiter ’76: mannen winnen thriller, dames gelijk

Zondag 6 maart stond de uitwedstrijd tegen Kwiek Hoogeveen op het programma. In de kleedkamer had coach Maarten Jansen de heren aangegeven dat van de 4 wedstrijden die men nog moet spelen er minimaal 2 gewonnen moeten worden. De thuiswedstrijd was destijds met 1 punt verschil gewonnen, dus de ploegen waren aan elkaar gewaagd.

Kwiek begon zeer goed en had al snel 2 punten op het bord staan. Nu was het aan de Jupiterboys om de wedstrijd over te nemen en er voor te zorgen dat men het onder controle hield. Langzaam aan geschiedde dat ook en men ging mooi gelijk op. De Jupitermannen ging met meer tempo spelen en kon op die manier liep men rustig uit. Er zaten mooie aanvallen tussen, mede doordat de mannen elkaar beter vonden en aanspeelden. Verdedigend gaf men toch iets te veel weg, er werd hard gewerkt maar de heren mochten teveel.  Daarom stond er een ruststand van 12-14, niet ontevreden dus.

De tweede helft begon men toch weer een beetje slap. Er werd om en om gescoord maar de Jupitermannen waren sterker en dat moest men nu maar eens laten zien. De rust in de aanval kwam er en het begon steeds iets meer uit te lopen. Na 50 minuten had men een mooi gat geslagen van 5 doelpunten, maar de dekking ging nogal eens moeilijk, maar men mocht dit niet meer uit handen geven. Maar de heren dachten dat ze nu nog een show moesten geven en er werd nogal eens een kans gemist, hierdoor kroop de tegenstander wel weer heel dichtbij.

Met nog 1,5 minuut te spelen en 2 doelpunten voor en een hartslag van 200 voor de coach, kon het toch niet meer mis gaan. Maar de Jupiter aanval mislukte en Kwiek wist nog een keer te scoren: 1 doelpunt verschil. Gelukkig waren er toen nog maar 15 seconden te spelen. Pieter speelde nog voor de stervende zwaan en dat gaf de tijd om het uit te spelen en 2 punten mee naar huis te nemen. Eindstand 22-23, dit mede door weer een sterk keepende Rick, die zelf ook een mooi doelpunt maakte.

De doelpuntenmakers waren:

Jappie Hibma 7x, Harm Bijland 5x, Sikke Engbrenghof, Justin Kramer en Pieter van Dijk allen 3x en Brian Engbrenghof en Rick Bronger beiden 1x.

Volgende week zondag 13 maart komt het sterke Jahn 2 op bezoek, aanvang 14.00 uur. Een wedstrijd die de moeite waard zal zijn.

Dames Jupiter spelen gelijk tegen Hoogersmilde

Na 2 vrije weekenden vertrokken zondag 6 maart de dames van HV Jupiter’76 inclusief coach Jan Bijlsma naar Smilde. Coach Jan en de dames wilden er alles aan doen om te winnen zodat men nog kans maakt op de tweede plaats.

De trainingen hebben in het teken gestaan van actievere aanvallen en een nóg sterkere verdediging. Aan de dames de taak om dit te laten zien. En dat deden ze deels: de verdediging stond als een huis, maar in de aanval hadden ze meer kunnen bewegen.

De wedstrijd werd geopend met een tegendoelpunt. Daar had Marie-jetske Lettinga direct een antwoord op: 1-1. Yvonne van Wier stond ondanks een zware verkoudheid prima te keepen en heeft de eerste penalty gestopt. Hoogersmilde wist toch uit te lopen tot 3-1, o.a. door een strafworp maar Jupiter wist goed terug te komen. Met drie doelpunten achter elkaar van Iris van der Veen (2x waarvan 1strafworp) en Marion Offringa stond Jupiter weer voor met 3-4. De eerste helft verliep stroef aan beide kanten: de dames hadden weinig grip op de bal waardoor er veel balverlies was. Er werd veel naast, over en op de keeper geschoten. Er werd dan ook niet veel gescoord. De eerste helft eindigde met een stand van 6-4 in het voordeel van Hoogersmilde, wederom door een strafworp.

De tweede helft kreeg Jupiter de smaak weer te pakken, eerst een mooie break waarbij Marion Offringa wist te scoren en daarna benutte Iris van der Veen twee penalty’s. De scheidsrechter gaf dus veel strafworpen aan beide ploegen, maar was wat eenzijdig met het geven van 2 minutenstraffen: die kregen de Jupiterdames alleen maar. Maar zelfs met 2 dames minder hield men stand en bleef het gelijk opgaan. Bij 7-7- miste Hoogersmilde nog een strafworp, maar zij kwamen even later toch op voorsprong: 8-7. Marion Offringa schoot vanaf de middenopbouw de gelijkmaker achter de keepster. Het bleef spannend en toe Hoogersmilde met nog 3 minuten spelen de 9-8 maakte leek de wedstrijd gespeeld. Maar de Jupiterdames gaven niet op en gingen offensief verdedigen. Dit had effect, want Maaike Osinga kun de bal onderscheppen en zij zorgde voor de 9-9. In de laatste halve minuut werd Rianne Wijbenga op de cirkel hard onderuit getrokken en liep daarbij een stevige blessure aan haar ellenboog aan over, maar helaas geen strafworp. Zo bleef het dus bij een puntendeling voor de Jupiterdames.

De strijd om de tweede plaats gaat volgende week onverminderd voort. Zondag 13 maart om 12.50 uur spelen de dames thuis tegen Kwiek, de ploeg die op dit moment tweede staat. De dames kunnen alle steun gebruiken dus komt allen om de dames aan te moedigen!