Advies gemeente Waadhoeke: Maak op tijd een afspraak voor nieuw reisdocument

Heb je nog een reisdocument nodig voor de zomervakantie? Plan je afspraak op tijd, is het advies van de gemeente Waadhoeke. Voor en tijdens schoolvakanties is het namelijk een stuk drukker. Het kan dan gebeuren dat je pas terecht kunt bij de gemeente! Na de aanvraag  duurt het nog 5 werkdagen voordat je het reisdocument kunt ophalen (of laten thuisbezorgen). Door op tijd een afspraak te maken voorkom je dat je te laat het reisdocument binnen hebt.

Kom alleen langs op afspraak

Een reisdocument of ander product aanvragen kan alleen op afspraak. Wacht niet met het maken van een afspraak tot je het echt nodig hebt, maar plan nu alvast iets in.

Waarom is het zo druk?

Vanaf 2024 hebben heel veel mensen een nieuw reisdocument nodig. Paspoorten en identiteitskaarten werden vanaf 2014 voor 10 jaar geldig. Vóór die tijd was dat 5 jaar. Veel mensen hebben tot het laatste moment afgewacht en moeten dit jaar dus tegelijk hun reisdocumenten vernieuwen. De wachttijden voor het aanvragen van een nieuw reisdocument kunnen daardoor behoorlijk oplopen. Dit heet de ‘paspoortpiek’. Ook staat de zomervakantie voor de deur waardoor veel mensen een reisdocument aanvragen.

Langere wachttijden, ook voor andere zaken

Door de paspoortpiek en zomerpiek kan je ook te maken krijgen met langere wachttijden voor het regelen van andere zaken aan de balie. Gelukkig kan je het aanvragen van bijvoorbeeld een rijbewijs of uittreksel en het doen van een verhuisaangifte eenvoudig online regelen.

error: Bericht Beveiligd!