Agrarische Dagen 2014: AD Verbindt!

‘AD Verbindt!’ is het thema van de Agrarische Dagen 2014 in Franeker. Van woensdag 17 tot en met zondag 21 september kunnen inwoners van de Academiestad en tienduizenden andere belangstellenden samen genieten van een veelzijdig, bruisend en historisch evenement. In en rondom de Franeker binnenstad verbindt de Agrarische Dagen heden en verleden.

Noorderbolwerk: onvergetelijke opening

Het Noorderbolwerk is dit jaar het feeërieke decor van de officiële opening van de AD. Over het spektakel dat u daar op woensdagavond kunt verwachten, verklappen we alleen dat een van de zestiende-eeuwse blikvangers van Franeker met eigentijdse technieken zal worden ontfutseld aan het roemrijke verleden van de stad. Een schouwspel dat, net als de indrukwekkende opening van 2013, ook in de toekomst nog op uw netvlies gegrift zal zijn.

Rondje Franicker: eeuwenoude hotspots

Ook tijdens Rondje Franicker kunt u in de historie van Franeker duiken. De Dongjumer Waterpoort, het Theehuisje, De Schuilkerk, De Buiskool/Leeuwarderend en het Geuzengat: bijna iedere Franeker kent deze vermaarde bouwwerken, maar wat is hun geschiedenis en wat hebben ze betekend voor de stad? Op donderdag, vrijdag en zaterdag leiden stadsgidsen u rond langs deze eeuwenoude hotspots. Voortaan zult u met andere ogen naar Franeker kijken.

Van fok hijsen tot dance

Vaste ingrediënten van de AD ontbreken in 2014 niet. Op woensdag wordt gestart met de 65ste editie van de Politie PC en met de Jaarmarkt. Ook bijvoorbeeld de Trekkerbehendigheidstocht, het Agrarisch Treffen, de AD Nachtkaatspartij, de Grachtenloop, het voetbalspektakel met SC Cambuur en het AD 5 tegen 5 Veldvoetbaltoernooi staan weer op het AD-programma. Het afsluitende vuurwerkspektakel op het Sjûkelân belooft een ongekende knaller te worden, waarna u in de binnenstad muzikaal volop aan uw trekken komt. De Vlaamse coverband The Fools zal de Breedeplaats in vuur en vlam zetten.

Activiteiten die de AD 2014 extra bijzonder maken, zijn onder andere de zeepkistenrace nabij het Elfstedenbruggetje en het fok hijsen op het Franeker skûtsje de Jonge Jasper aan de Turfkade. Jongeren kunnen zich op vrijdag- en zaterdagavond uitleven tijdens danceavonden in De Koornbeurs, terwijl datzelfde theater op donderdag gastheer is van de traditionele seniorenmiddag. Na een gezamenlijke kerkdienst in de Martinikerk bruist Franeker ook op de eerste dag van de herfst: koopzondag, een modeshow, oldtimers, een mountainbikewedstrijd, muzikale optredens en de kermis zetten de kroon op de 61ste editie van de AD.

Meer leven blazen in Franeker

AD-vicevoorzitter August de Haan is samen met tientallen andere vrijwilligers al maanden in het spier om een succes te maken van het vijfdaagse Franeker evenement. “Bijna dagelijks zijn we bezig met de AD: de denkers en de doeners. Meer leven blazen in Franeker, dat is ons doel. De AD verbindt inwoners en verenigingen van Franeker. Wat dat betreft gaat het thema van dit jaar op voor elke editie van de Agrarische Dagen. Ik kan niet wachten. Hopelijk kijken ook de naar schatting 35.000 bezoekers reikhalzend uit naar 17 tot en met 21 september!”

bron/tekst agrarischedagen.nl