Balans en innerlijke rust. Wie wil dat nou niet!?

Dit jaar is er weer plek voor nieuwe deelnemers dankzij de nieuwe Tai Chi klas die Johan op de woensdagavond in Franeker is gestart!

In de zomer van 2020 begon Johan les te geven na een aantal succesvolle workshops op de dijk bij Menaldum, samen met NLP-trainer en coach, Tessa Fennema. Ondertussen is zijn schooltje, Kung Fu Noord, uitgegroeid tot een hechte club.

Tai Chi stamt af van de Chinese krijgskunsten, en wordt ook wel gezien als een interne stijl. Het wordt door veel mensen beoefend vanwege zijn gezondheidsbevorderende eigenschappen. Op het eerste gezicht ziet Tai Chi er sierlijk en beheerst uit, als een vertraagde dans. Echter, achter elke beweging zit en nut.

De kracht van Tai Chi is dat de oefeningen diepgeworteld zijn in het eeuwenoude Qi Gong. Qi Gong is een van de oudste vormen van traditionele geneeskunde die zich door de eeuwen is blijven ontwikkelen. Mede dankzij Tai Chi is veel van deze kennis bewaard gebleven, en binnen handbereik. Elke dag stromen de parken in China vol met mensen die massaal Qi Gong en Tai Chi oefeningen doen.

Kung Fu Noord is afgelopen zomer ook begonnen met Tai Chi en Qi Gong oefeningen in de natuur, waaronder in het Franeker park. Deze trend gaan ze komende zomer weer voortzetten! In zijn eigen woorden legt Johan uit waarom het beoefenen van Tai Chi bij kan dragen in de kwaliteit van het dagelijkse leven:

“Als je deze kalme manier van bewegen niet gewend bent, moet je er in het begin wel even aan wennen! Mensen zijn niet meer gewend om te vertragen. Door alle hectiek nemen we amper de tijd om stil te staan bij wat er om ons heen gebeurt, en wat het met ons doet. Gelukkig worden telkens meer mensen zich bewust van de nadelige gevolgen die niet alleen door spanning en stress veroorzaakt worden, maar ook door de slechte verbinding met jezelf. Een fysieke oefening kan een goede uitlaatklep zijn, en stress verlichtend. Tai Chi is laagdrempelig, voor jong en oud, en iedereen kan op zijn eigen niveau meedoen. In Tai Chi wordt onderscheid gemaakt tussen de ‘externe’ en ‘interne’ vorm. De externe vorm is een reeks fysieke bewegingen die in een bepaalde volgorde wordt uitgevoerd. De intensiteit kan aangepast worden op het niveau van de beoefenaar.

De interne vorm brengt de focus naar je ademhaling, de verbinding die op dat moment plaatsvindt in je lijf, je balans, je Dantian (centrum van energie), en hoe deze energie zich verplaatst tijdens de beweging. Je probeert je open te stellen. Alledaagse gedachten die je normaal bezighouden, en die wellicht blokkades vormen, probeer je los te laten. Zo maak je ruimte voor iets nieuws. Ruimte voor verandering. De interne vorm is gemaakt om de verbinding met jezelf te herstellen. In tegenstelling tot een fysieke oefening kun je deze vorm op elk moment van de dag, en bij elke activiteit toepassen”

Om jou een beter beeld te geven heeft Johan een korte video samengesteld van mooie fragmenten uit de afgelopen jaren:

 

 

Heeft deze advertentie jouw interesse gewekt, en heb je nog een gaatje vrij op de woensdagavond?

Meld je aan voor een gratis proefles en laat je overtuigen. Of meld je aan voor de kennismakingsles op zaterdag 4 februari van 15:00 tot 16.15 uur. Tijdens een kennismakingsles verteld Johan wat meer over de achtergrond van Tai Chi, wat er zoal op het programma staat, en maak je alvast kennis met de bewegingen uit de Tai Chi.

 

Locatie:

 

Wij kijken uit naar jouw bezoek!

Oant sjen!