Bewoners Botniasteeg nog maandelijks schade, gemeente is weer niet bereikbaar

Bewoners van de Botniasteeg zijn ten einde raad, nog steeds wordt er maandelijks schade gereden aan hun woningen. Na twee jaar is er nog steeds geen oplossing vanuit de gemeente Waadhoeke, bewoners voelen zich in de steek gelaten door de gemeente.

In november 2021 is er contact gezocht met de gemeente na herhaaldelijke schade aan de woningen in de Botniasteeg, waarbij kozijnen, muren en vooral de dakgoten maandelijks werden stuk gereden. Na een bezoek van een ambtenaar bleef het daarna stil, ondanks dat de bewoners herhaaldelijk contact zochten via de mail en telefoon. Na het artikel op FranekerActueel van 24 november 2022 kwam het contact weer op gang en werden de bewoners uitgenodigd op het gemeentehuis. Zij kregen een excuses van de gemeente die het betreurde dat er niet is gereageerd op het herhaaldelijk verzoek om contact.

De gemeente heeft het afgelopen jaar een trillingsmeting verricht in de steeg en kwam met het idee op stoepranden net onder de dakgoten te plaatsen, zodat met name de vrachtwagens en bakwagens tussen de stoepranden zouden worden begeleid. De bewoners zagen dit niet als oplossing. De stoepranden op de hoeken waar het voetpad stopt, wordt nu ook gewoon overheen gereden door het grotere verkeer.

Het is nu alweer maanden stil, ondanks dat er via de mail en telefonisch weer contact wordt gezocht door de bewoners. Mailberichten die naar meerdere contactpersonen binnen de gemeente worden gestuurd, worden door allemaal niet beantwoord.

Afgelopen week bleek er weer schade aan een dakgoot van een van de bewoners te zijn gereden, een deuk in het zinkwerk en een lekke dakgoot zijn het gevolg. “Daar kom je vaak niet gelijk achter, pas als het regent en het water op plekken uit de dakgoot komt waar het niet hoort komt de schade aan het licht”. De deuk in het zinkwerk is wel zichtbaar van buitenaf, ga je verder kijken, blijkt de schade veel erger te zijn en is de dakgoot flink ontzet. “Wij zijn er zo klaar mee dat er iedere maand wel wat kapot wordt gereden”.

De Botniasteeg is een smalle steeg, gebouwd in de tijd van paard en wagen. Vrachtwagens en bakwagens hebben te weinig ruimte, dat blijkt wel. “Dit erkende de gemeente wel tijdens het gesprek op het gemeentehuis”, zegt een van de bewoners. “Helaas is dit tot nu toe het enige, want een concrete oplossing hebben we nog steeds niet gekregen”.

 

Eigen foto’s van de bewoners een selectie van de schades.

error: Bericht Beveiligd!