Bouw van ‘grootste hijskraan ter wereld’ gebeurt deels in Franeker

Het afgelopen half jaar heeft King Metaal Franeker meegebouwd aan de grootste elektrische kraan ter wereld van Mammoet. Vandaag gingen de in Franeker  gebouwde onderdelen op transport voor de definitieve montage.

King Metaal Franeker

Het Franeker bedrijf is één van de bedrijven die bijzondere delen voor de elektrische kraan mocht bouwen, op verschillende locaties in het land werden de onderdelen voor de grootste kraan ter wereld gebouwd, in dit geval voor Mammoet. De enorme onderdelen voor de kraan waren duidelijk zichtbaar te zien naast de Karwei in Franeker, nu gaan ze op transport.

De Kraan

De onderdelen die in Franeker zijn vervaardigd maken onderdeel uit van de zogenaamde SK6000 ringkraan van Mammoet. Het wordt niet alleen de grootste kraan ter wereld, maar ook de elektrische kraan met de hoogste capaciteit ter wereld, aldus Mammoet. De technische specificaties liegen er niet om: De kraan kan objecten van 3.000 ton tot op een hoogte van 220 meter kunnen optillen. Het maximale hijsvermogen is maar liefst 6.000 ton en de maximale radius bedraagt 144 meter.

foto’s Johan Beuker, van de opgeslagen en gemaakte onderdelen in Franeker

Wij keken mee vanuit de lucht.