Brandweer Franeker 6de op vakbekwaamheidsproef

Franeker – Zaterdag heeft de brandweer van Franeker weer meegedaan aan de jaarlijkse provinciale vakbekwaamheidsproef in Surhuisterveen. De beste twee van alle mee strijdende  korpsen gaan door naar de gewestelijke wedstrijden om uiteindelijk landelijk te kunnen strijden. Brandweer Franeker eindigde als 6de. Een mooie plaats, maar net niet genoeg om door te gaan. Volgend jaar beter.

Wedstrijdscenario:

Tijdens een wielerronde steekt een toeschouwer voor de volgwagen over. Deze wijkt uit en ramt een lichtmast en beland op zijn kant. Voor dit incident wordt de brandweer van Surhuisterveen ingezet. Omdat de lichtmast ook omvalt en op een tribune neerkomt wordt er opgeschaald naar middel HV.

Hiervoor wordt een tweede korps gealarmeerd. In dit geval komt brandweer Franeker ook ter plaatse.

Er zijn drie slachtoffers, de veroorzaker die onder stroomdraden zit, een toeschouwer die bekneld ligt op de tribune onder de lichtmast en als laatste een toeschouwer die gespiesd is door onderdelen van de instortende tribune en daar ook ligt.  Voor extra overlast was er een over enthousiaste Bhv-er, keiharde muziek en de kopgroep van de wielerronde. Deze kopgroep bleef door fietsen, totdat de politie in opdracht van de brandweer de wedstrijd stil legt. Gebeurde dit niet dan vloog de kopman tot overmaat van ramp tegen de brandweerauto aan.

Samen met ambulance en politie moesten de slachtoffers worden bevrijd. Om het slachtoffer die gespiesd is te kunnen bevrijden moet eerst een staaf worden doorgeknipt. Daarna kan de lichtmast worden weg getild om zo ook het laatste slachtoffer te kunnen helpen.

Foto’s: A.J.G. ter Weeme


 

 

error: Bericht Beveiligd!