Burgemeester opent ‘Van Andel wandelroute’ Franeker

Eerbetoon aan heldenrol in oorlog 

Burgemeester opent ‘Van Andel wandelroute’ Franeker

Donderdag 4 mei is de dag van herdenken, de dag waarop Nederland stilstaat bij slachtoffers van oorlogsgeweld. We denken ook aan hen die probeerden mensen te redden. Zoals Jacobus Cornelis van Andel, voormalig geneesheer-directeur van het Psychiatrisch Ziekenhuis Franeker. GGZ Friesland en de gemeente Franekeradeel komen op deze dag met een eerbetoon aan deze man die duizenden anderen hielp tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Van Andel ving met zijn staf van het Psychiatrisch Ziekenhuis Franeker gedurende de oorlogsjaren vijfduizend mensen op. Met de tuinen en gaarkeuken van het voormalige Groot Lankum zorgde hij er bovendien voor dat de bevolking van Franeker geen honger hoefde te lijden. Daarnaast hield hij via de tuberculose-afdeling vele Joodse onderduikers uit handen van de Duitse bezetter.

Dit en zijn betekenis als vernieuwer binnen de psychiatrie heeft geleid tot een gezamenlijk initiatief van GGZ Friesland en de gemeente Franekeradeel: de ‘Van Andel wandelroute’. Deze tocht van twee kilometer legde Van Andel tussen 1935 en 1950 elke dag af van Academie Gasthuis naar Groot Lankum en andersom.

De opening hiervan is, mede gelet op de link met de oorlog, op donderdagmiddag 4 mei om 13.00 uur. De opening wordt verricht door burgemeester Eduard van Zuijlen (Franekeradeel) op het terrein van Groot Lankum (nu Keningstate).

GGZ Friesland en de gemeente zien de ‘Van Andel wandelroute’ als eerbetoon aan de man die tijdens de oorlog zoveel mensen probeerde te helpen.

WAAR & WANNEER

Donderdagmiddag 4 mei 13.00 – 14.00 uur, op terrein GGZ Friesland: bruggetje nabij gebouw De Stipe. Burg. J. Dijkstraweg 6 in Franeker