Burgemeester Waadhoeke sluit drugspand Tzummarum

Burgemeester Waanders van de gemeente Waadhoeke heeft dinsdag 1 december 2020 in Tzummarum een woning gesloten. Dit is gedaan op grond van artikel 13b Opiumwet voor een periode van zes maanden vanwege het aantreffen van zogenaamde ‘voorbereidingshandelingen’.

De politie werd door meerdere anonieme meldingen ingelicht over de mogelijkheid van een hennepkwekerij op de desbetreffende locatie. Daarop heeft de politie een vervolgonderzoek ingesteld. Op 23 september 2020 heeft de politie de locatie doorzocht en werd er in de woning een professioneel ingerichte kweekruimte ontdekt. Naar verwachting was het mogelijk om in deze ruimte circa 500 planten hennepplanten te kweken. Bovendien werd de elektriciteitsvoorziening illegaal afgenomen.

De politie heeft de burgemeester over het onderzoek en de uitkomsten daarvan ingelicht, waarna de burgemeester besloten heeft om de locatie tijdelijk te sluiten op grond van artikel 13b Opiumwet. Burgemeester Waanders treedt streng op tegen drugshandel in de gemeente. Zowel de handel in drugs als alle activiteiten daaromheen raken veelal de leefbaarheid en het veiligheidsgevoel van de inwoners. Daarnaast wordt de rechtsorde aangetast. Met de sluiting heeft de burgemeester een aantal doelen voor ogen, zoals het afgeven van het signaal dat drugshandel in haar gemeente niet wordt getolereerd en een verbetering van de veiligheid en de leefbaarheid in de samenleving.