Cafébaas Jacob van Alouette stopt na 23 jaar tappen

jacobalouette018streekFraneker – Na 23 jaar stopt uitbatersechtpaar Postma met het tappen van pilsjes in het roemruchte café Aulouette in Franeker. Jacob: “Het was een mooie tiid, en we salle het misse.” Eind augustus draagt hij de sleutel over aan een nieuwe eigenaar.

Een beetje melancholiek staart uitbater Jacob Postma over de biertap. Hij zal het café zeker gaan missen. Zo’n 23 jaar lang was hij samen met zijn vrouw verantwoordelijk voor de natte versnaperingen en de gezelligheid in Alouette op het hoekje van de Scilkampen. Achter hem hangt een veelzeggende spreuk die onder de categorie tegeltjeswijsheid treffend weergeeft wie Jacob is. ‘Kaal is Klasse’. Jacob zal niet met de zwijgende trom uit het karakteristieke café uit de Franeker binnenstad vertrekken. “We gaan nog een gigantische reünie organiseren, waar menigeen nog jaren over na zal praten”‘, verzekert Jacob terwijl hij aan één van zijn klanten het spreekwoordelijke bakje troost inschenkt. Want missen zullen ze hem ! Op 7, 8 en 9 augustus is het drie dagen feest in Alouette. Vrijdag voor de jonkies, zaterdag voor de oudere jongere en zondag voor genodigden. “Zowel de politie als de Hells Angels sturen we een uitnodiging”, laat Postma weten.

Veel vrouwelijk schoon uit Franeker heeft bij Jacob ‘de ware Jacob’ gevonden. Die zullen waarschijnlijk een andere tegeltjeswijsheid die achter de bar hangt in praktijk hebben gebracht  ‘Als echtparen, echt paren, hebben echtgenoten, echt genoten!’ Jacob: “Onze horeca-carriëre is in het dorpshuis van Peins begonnen. Daar heb ik met Alie 10 jaar lang een prachtige tijd gehad. Je kunt wel zeggen de mooiste tijd van ons leven. In Franeker hebben we onze ups and downs gekend.’ Daarmee doelend op de fatale steekpartij voor de deur van het café. “Ja, ik heb heel wat meegemaakt in die 23 jaar”, besluit Jacob zijn betoog achter de toog. Velen zullen na de reünie van augustus nog vaak met weemoed terugdenken aan ‘De maatschappelijk werker van Franeker’, zoals hij in de volksmond bekend staat.


Tekst en fotografie: Streekmedia

 

 

error: Bericht Beveiligd!