Middenstand Franeker boos.

2Franeker – De afgelopen weken verschenen er op de meest vreemde plekken in Franeker kunstzinnige uitingen. Op gevels, ramen, borden, deuren en prullebakken waren wildplakkers aktief, dit tot grote ergernis van enkele Franeker ondernemers.

In Franeker schijnt een kunstrevolutie gaande te zijn. Na enig speurwerk en na het lezen van de posters  blijkt het te gaan om de aankondiging van de beeldende tentoonstelling die jaarlijks in de Martenatuin wordt gehouden, waarvan op zondag 28 juni om 15:00 uur de opening zal worden gehouden. Het bestuur van de stichting Martenatuin is net als ondernemend Franeker niet blij met deze illegale plakaktie en heeft op verzoek van een plaatselijke winkelier een stevig vastgeplakte poster moeten verwijderen. Het blijkt echter een hardnekkig kunstvirus te zijn want inmiddels zijn op andere deuren en prullebakken weer nieuwe kunstposters verschenen op plaatsen waar dit absoluut verboden is.

Het bestuur van de Franeker kunstvereniging Facit is inmiddels aangesproken op de illegale plakaktie. Deze valt echter niet onder verantwoordelijkheid van de vereniging, laat een bestuurslid desgewenst weten. De deelnemende kunstenaars handelen volledig op eigen verantwoordelijkheid en wij hebben als vereniging niets met deze verwerpelijke aktie te maken. Alles moet tegenwoordig maar kunnen in naam van de kunst.” Of de illegaal geplakte posters verwijderd zullen worden is nog niet bekend. Tevens is er een illegale campeerder aangetroffen in de Martenatuin, die zonder vergunning een blauwe bungalowtent op deze historische plek tussen de zeldzame stinzenplanten heeft opgezet. De campeerder zegt met zijn kampeeraktie een kunstzinnig statement te willen maken en in Franeker een kunstzinnige revolutie te willen beginnen. “Franeker is een dooie stad, het moet een Brûsplak worden”, merkt de beeldendkunstenaar.