Cantate-concert in de Voorhof te Franeker

Bach-serie begint met Telemann en Bach, Cantate-concert in Franeker

De cantates van Johann Sebastian Bach zijn de mooiste muziek op aarde. Om die reden gaat het Gereformeerd Vocaal Ensemble Canticum Novum de komende jaren een serie Bachcantateconcerten geven.

De eerste twee zijn bij leven en welzijn op 17 en 18 november aanstaande, vrijdag 17 in de Doopsgezinde Kerk in Leeuwarden, en zaterdag 18 in De Voorhof in Franeker.

En het koor begint met: Telemann. Dat vraagt enige uitleg. Dirigente Jannie de Groot: ‘Het is dit jaar Telemann-jaar, hij is 250 jaar geleden overleden. En de cantate die we van hem gaan zingen, “Du, aber Daniel, gehe hin” is een overweldigend mooi stuk. Daar komt bij dat we van Bach de cantate 106 zingen, “Gottes Zeit ist die allerbeste Zeit”, de Actus Tragicus. Beide werken hebben blokfluiten en gamba’s nodig in het orkest, dus dat maakt de combinatie zowel mooi als praktisch.’

Allebei de cantates zijn begrafeniscantates. Een droevige avond dus? ‘Nee, zeker niet, want het gaat over dood én opstanding. Het is helemaal niet verkeerd om stil te staan bij de vergankelijkheid van het leven. Maar in deze prachtige muziek wordt over de dood héén gekeken. En, eerlijk is eerlijk, dan raakt de cantate van Bach toch de diepste snaren. Daarom hopen we met zijn cantates de komende jaren nog een tijdje door te gaan.’

Nieuwe zangers kan het koor daar nog goed bij gebruiken.
Informatie over meezingen, én over de beide concerten, is te vinden op canticumnovumleeuwarden.blogspot.nl.

Cantates van Bach en Telemann door Canticum Novum o.l.v. gastdirigent Roelof van Luit, met barokorkest.
Vrijdag 17 november, Doopsgezinde Kerk, Wirdumerdijk, Leeuwarden, 20.00 uur.
Zaterdag 18 november, De Voorhof, Voorstraat 71, Franeker, 20.00 uur.
Toegangsprijs: € 15,00, jongeren onder de 15 jaar € 10,00 (derde en volgende kind uit één gezin gratis). Reserveren: jjhznvandertol@hetnet.nl.

error: Bericht Beveiligd!