© FranekerActueel.nl
© FranekerActueel.nl

Code geel vanaf vanmiddag vanwege gladheid

Het KNMI heeft code geel afgegeven vanwege kans op gladheid door sneeuwval of ijzel.  Vanaf maandag middag 27 november 15.00 uur tot dinsdag ochtend 28 november 9.00 uur geldt code geel voor de provincie Friesland.

In de loop van de middag kan onze provincie te maken krijgen met gladheid door sneeuwval of ijzel, er zal zich waarschijnlijk niet direct een sneeuwdek vormen. Zodra de temperatuur van het grondoppervlak zakt kan er een laagje je van maximaal 1 a 2 centimeter ontstaan. In de nacht van maandag op dinsdag is er een kans op bevriezing van natte weggedeelten, halverwege de dinsdag ochtend zal de gladheid op de meeste plaatsen verdwijnen.

 

Waarom is het zo verraderlijk?

De intensiteit van sneeuw kan plotseling veranderen en over korte afstanden sterk verschillen. Vooral voor het verkeer is dat verraderlijk, want de weg kan in korte tijd spiegelglad worden. Gladheid door ijzel levert elk jaar in het winterseizoen veel ongelukken en schade op. IJzel is regen die bevriest zodra deze de grond bereikt. Een kleine hoeveelheid kan al zorgen voor gladheid.

Bron: KNMI

 

Deel dit bericht
Facebook
WhatsApp
Telegram
Twitter
LinkedIn
Pinterest
error: Bericht Beveiligd!