De dieetcoach: Eigen schuld, dikke bult (lees: buikvet)?

Eigen schuld, dikke bult (lees: buikvet)? 

Vorige week las ik op Nu.nl dat 1 procent van de volwassenen in Nederland aan morbide obesitas lijdt. Dit zijn ruim 100.000 mensen van boven de twintig jaar. Morbide obesitas is een ernstige vorm van zwaarlijvigheid. De cijfers komen van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Wij worden steeds dikker. Kunnen wij hier zelf iets aan doen? 

Volgens Jaap Seidell, hoogleraar aan de Vrije Universiteit van Amsterdam eten wij steeds ongezonder. “Hierdoor is meer dan de helft van Nederland te dik. Terwijl dat in de jaren 80 ‘slechts’ één derde was. Overgewicht geeft meer kans op het ontstaan van diabetes, kanker, artrose en depressie.

Daarbij geeft overgewicht ongelijkheid in de samenleving meer. Als men een lagere opleiding heeft, slecht gehuisvest is en weinig inkomen heeft, is men sneller te zwaar. De levensverwachting is korter en men heeft ook eerder gezondheidsproblemen”, aldus Seidell in een interview in “Leef”, het blad van de Service Apotheek. Volgens Seidell is er niet één oplossing. “De politici van de afgelopen jaren waren van mening dat mensen zelf verantwoordelijk zijn voor wat ze eten en drinken. Hierdoor grepen zij niet in bij marketing en het aanbod van voeding. Juist het enorme aanbod ongezonde voeding is dramatisch toegenomen. Overal is eten te koop en ook juist ongezondere voeding. Denk aan supermarkten, stations, bioscopen, snackbars, maar ook in scholen en ziekenhuizen.

Zolang er meer ongezonde dan gezonde voedingsmiddelen beschikbaar zijn, is het moeilijk om een gezonde keuze te maken. Wellicht is het toch handig als de overheid ingrijpt door bijvoorbeeld groenten goedkoper te maken en frisdranken duurder.” Maar natuurlijk moeten naast de overheid ook gemeenten, scholen, de levensmiddelenindustrie en wij zelf een verandering in gang zetten. Via een mail van blogger Juglen Zwaan kreeg ik ook een hele waslijst  met mogelijke oorzaken en tips. Hij gaf aan dat naast genen zeker ook (voedings)gewoontes in een gezin een rol spelen. De ongezonde voeding levert wel veel energie (kcal) maar nog nauwelijks vitamines en mineralen. Volgens Juglen is dit tekort de oorzaak dat ons lijf naar eten blijft snakken. En dat is inderdaad dan vaak weer snacken J. Een vicieuze cirkel dus. Juglen geeft ook verveling de schuld. Hij schaart hier ook emotie-eten onder.

Dit is m.i. meer een aangeleerde gewoonte. Bij stress, verdriet, vermoeidheid, etc. gaan eten. Onrust en verveling horen hier ook bij. Je voelt je even prettig, tijdens het eten en dan juist niet meer. Door het vervelende gevoel ga je nog meer eten en ja: weer een vicieuze cirkel. Agressieve marketing is volgens Juglen ook een oorzaak. Makers van junkfood geven gezamenlijk ruim 6 miljard per jaar uit aan het promoten van ongezonde voeding. Dit ligt ruim 30 keer hoger dan wat overheden uitgeven aan het promoten van gezonde voeding. Daar kan de overheid inderdaad niet tegenop.

Bij mij rijst de vraag of de overheid dit ook wel wil, er wordt natuurlijk ook goed aan verdiend…Heel terecht wijst Juglen ook op het gebruik van medicatie. Meer dan 1 miljoen mensen slikt dagelijks antidepressiva. Deze groep medicijnen staat erom bekend mensen onbedoeld dikker te maken. En daarbij kunnen sommige medicijnen ook onze darmflora onvoordelig beïnvloeden, waardoor er ook vanuit de darmen overgewicht kan ontstaan. En met het eten van de hierboven beschreven bewerkte voeding is onze darmflora al minder gezond. Juglen had nog meer punten waar ik ook al eerder over schreef, zoals slecht slapen, de verslavende werking van suiker en het eten terwijl je iets anders doet, zodat je niet voelt dat je verzadigd raakt. Wilt u meer weten of met uw voedingsgewoonten aan de slag?

Neem dan contact op met Irene van der Vuurst, diëtist Libra, tel. 06-11276810 of mail naar irene@libra-dieetadvisering.nl. Libra is gevestigd in Franeker (De Metro), Harlingen (Fysio Harlingen) en Sexbierum (Fysio Harlingen).

error: Bericht Beveiligd!