Dieetcoach: Groente, fruit en vezels beschermen bij astma

De dieetcoach: Groente, fruit en vezels beschermen bij astma 

Recent onderzoek in Frankrijk heeft aangetoond dat mensen met astma die gezond eten minder symptomen hebben. Bovendien kunnen zij hun ziekte beter onder controle houden. Een voeding rijk aan fruit, groenten en voedingsvezels heeft een positieve invloed op de gezondheid van mensen met astma. Dit in tegenstelling tot een voeding rijk aan vlees, zout en suiker.

Het onderzoek vond plaats onder 35.000 Franse mannen en vrouwen, zowel met als zonder astma. In de studie werd gevraagd naar het voedingspatroon, maar ook naar symptomen van astma. De symptomen werden door alle deelnemers een jaar lang gerapporteerd.  Bij 28% van de vrouwen en 25% van de mannen werd minimaal 1 astmasymptoom aangetroffen. Bij hen werd een extra vragenlijst gebruikt, om het gebruik van medicijnen, ziekteverzuim en klachten te meten.

Ook werd hen gevraagd om 3 dagen een eetdagboek bij te houden. Er werd gecorrigeerd voor factoren als roken en lichaamsbeweging. Uit het onderzoek bleek dat mannen die gezond eten, 30 procent minder kans op astmatische klachten hebben. Bij vrouwen is dit 20 procent. Volgens de onderzoekers kan gezond eten preventief werken tegen astma en zorgen dat de ziekte beter onder controle blijft.

Een voeding die rijk is aan groenten, fruit en vezels is rijk aan antioxidanten en heeft een ontstekingsremmend effect. Een voeding die rijk is aan zout, suiker en vlees heeft juist een ontstekingsbevorderend effect. Het is (nog) niet standaard om bij astma voedingsadviezen te geven of de diëtist in te schakelen. Maar dit onderzoek laat zien dat je veel gezondheidswinst kunt bereiken met gezonde voeding.

Ons eigen Voedingscentrum heeft recent een rapport uitgebracht. Hieruit blijkt dat wij nog steeds veel te weinig groente eten. Gemiddeld 139 gram per dag. De aanbeveling is minstens 250 gram per dag. Er valt dus nog veel winst te halen. Om u meer groente te laten eten, heeft het Voedingscentrum de digitale groentemeter gemaakt. Zie www.voedingscentrum.nl/groentemeter. Hierbij, op genoemde site, staan overigens ook tips om meer fruit te eten. Om uw hoeveelheid groente te verhogen, is het handig om de groente over de dag te verdelen. Dus ook groente tussendoor en bij de broodmaaltijd.

Op dit moment eten wij 85% van onze groente bij de warme maaltijd en 9% tijdens de (tweede) broodmaaltijd. Door ook groente bij déze maaltijd te gaan gebruiken, komt u wellicht op de dagelijkse 250 gram uit. Wilt u meer weten? Neem dan contact op met Irene van der Vuurst, diëtist Libra, tel. 06-11276810 of mail naar irene@libra-dieetadvisering.nl. Libra is gevestigd in Franeker (De Metro), Harlingen (Fysio Harlingen) en Sexbierum (Fysio Harlingen).

error: Bericht Beveiligd!