Dieetcoach: Letten op suiker veel belangrijker dan verminderen van verzadigd vet bij hypercholesterolemie

De dieetcoach

Letten op suiker veel belangrijker dan verminderen van verzadigd vet bij hypercholesterolemie

Al 80 jaar wordt verzadigd vet afgeraden bij hypercholesterolemie. Volgens een nieuw onderzoek is daar geen enkele onderbouwing voor! De onderzoekers raden een koolhydraatbeperkt dieet aan bij een verhoogd cholesterolgehalte. Al eerder stond het gangbare “let op vet” dieet ter discussie.

Het gangbare advies om te minderen met verzadigd vet bij een hoog cholesterolgehalte is gebaseerd op de “diet-heart hypothese”. Deze stelt dat door een hoge inname van verzadigd vet het LDL-cholesterolgehalte stijgt, waardoor het risico op hart- en vaatziekten toeneemt. Volgens het team van internationale deskundigen, waaronder 5 cardiologen, is deze hypothese echter verouderd en ook nooit bewezen! Sterker nog: een recente beschouwing van 28 studies vindt geen onderbouwing voor een gunstig effect van het verlagen van de inname van verzadigd vet. Daarbij zegt volgens deze deskundigen alleen het LDL-cholesterolgehalte weinig over het risico op hart- en vaatziekten.

Dit geldt ook bij familiaire hypercholesterolemie. Volgens de deskundigen is het LDL-cholesterolgehalte geen goede maat voor het risico op hart- en vaatziekten bij mensen een te hoog cholesterol. Bij degenen van hen die hart- en vaatziekten ontwikkelen, is vaak sprake van het metabool syndroom, ook wel insulineresistentie genoemd. Hier schreef ik al eerder over. Risicofactoren die horen bij insulineresistentie zijn verhoogde gehaltes aan triglyceriden, verhoogd bloedglucose, verhoogd HbA1c (dit is een gemiddeld bloedglucose van de afgelopen 6 weken) en verhoogd CRP (dit is een ontstekingswaarde in het bloed). Ook overgewicht, hyperinsulinemie (te hoge insulinespiegels die horen bij insulineresistentie) en hoge bloeddruk zijn risicofactoren.

Ik ben zeer gelukkig met deze bevindingen omdat het precies is wat ik al jaren uitleg aan mijn cliënten. Insulineresistentie is dus een veel grotere boosdoener dan het hoge LDL, waar helaas nog steeds alleen maar naar gekeken wordt in de reguliere zorg. Om insulineresistentie tegen te gaan, werkt een koolhydraatbeperkt dieet beter dan een vetbeperkt dieet, zo stellen de deskundigen. Zij vinden de tijd rijp voor klinische studies naar het effect van een koolhydraatbeperkt dieet bij mensen met een te hoog cholesterol. De deskundigen publiceerden hun bevindingen in  BMJ Evidenc-Based Medicine. De relatie tussen verzadigd vet en hart- en vaatziekten werd recent ook al ter discussie gesteld in een publicatie in Journal of the American College of Cardiology.

De auteurs van deze publicatie vragen zich af hoe het komt dat nog steeds wordt geadviseerd om verzadigd vet te minderen, terwijl meer en meer onderzoek geen verband vindt met hart- en vaatziekten. Zo is er geen verband tussen hart- en vaatziekten en de inname van verzadigd vetrijke voedingsmiddelen als volle zuivel, eieren, onbewerkt vlees en pure chocolade. Er is geen wetenschappelijke onderbouwing om deze voedingsmiddelen af te raden, aldus de auteurs. Zelf raad ik ook al jaren aan om koolhydraatbeperkt te eten bij een te hoog cholesterol, waarbij ik juist de vetzuren uit de voedingsindustrie, van de bewerkte producten dus, af raad.

Wilt u meer weten over dit dieet of eens een afspraak maken? Neem dan contact op met Irene van der Vuurst, diëtist Libra, tel. 06-11276810. Libra is gevestigd in Franeker (De Metro), Harlingen (Fysio Harlingen) en Sexbierum (Fysio Harlingen). De diëtist wordt vergoed vanuit de basisverzekering en u heeft geen verwijzing (meer) nodig.

error: Bericht Beveiligd!