Erwin Zeinstra evalueert WK voetbal 2018 bij Rotaryclub Franeker

foto: Erwin Zeinstra tijdens zijn presentatie bij Rotaryclub Franeker in Restaurant `Bloemketerp`te Franeker.

Op 16 augustus 2018, was als spreker te gast bij Rotaryclub Franeker Erwin Zeinstra, lid van team Kuipers, een scheidsrechtersteam dat in het internationale voetbal tot de wereldtop behoort. Team Kuipers, zo genoemd naar Bjőrn Kuipers met naast zich Erwin Zeinstra en Sander van Roekel en Danny Makkelie.

Erwin evalueerde het optreden van team Kuipers tijdens het WK voetbal 2018 in Rusland. In de groepsfase hadden ze de leiding over Egypte-Uruguay en Brazilië-Costa Rica. In de knock-outfase kwamen daar nog de achtste finale tussen Spanje en Rusland en de kwartfinale Zweden-Engeland bij.

Erwin deed dat aan de hand van beeld en geluid en gaf uitleg over beslissingen van het scheidsrechtersteam in deze wedstrijden. Een gepassioneerde scheidsrechter/grensrechter was aan het woord, een echte liefhebber en topper, die een authentiek en eerlijk verhaal vertelde over beslissingen van het scheidsrechtersteam, soms in een split-second, altijd onder enorme druk. Opnames van de gesprekken tussen Bjorn Kuipers en zijn grensrechters waren te horen, maar ook met de video scheidsrechter Danny Makkelie, in deze wedstrijden de verantwoordelijke voor de VAR, de `Video Assistant Referee`.

En ook over de VAR toonde Zeinstra beelden en dialoog. Er is, zo zegt Zeinstra, heel goed gefloten op het WK. Daarbij hielp de VAR. Wat vindt Zeinstra van de invoering van de VAR? “Het foutenpercentage is echt omlaag gegaan. Meer dan 99 procent van de besluiten waren goed.

Dat is nog nooit zo hoog geweest.” Eveneens voor de toehoorders nieuwe regels in de arbitrage. Het bijvoorbeeld in een buitenspel situatie wel via de onderlinge verbinding wijzen op mogelijk ontstaan buitenspel, maar niet vlaggen door de grensrechter, om de spelsituatie door te laten gaan en niet om zeep te helpen. Dat is niet het geval. Dan alsnog vlaggen en beoordeling van de VAR. Toeschouwers die de regel niet kennen, kunnen dan denken, dat er laat is gevlagd.

Erwin Zeinstra maakte duidelijk, dat het scheidsrechtersvak, want een vak is het, heel wat vergt van fysiek en mentaal, snel kunnen beslissen, goed met druk om kunnen gaan, goede doorlopende dialoog en op elkaar ingespeeld zijn als team. Mooie voorbeelden, inclusief het gesprek waarin Bjőrn Kuipers de Braziliaan Neymar terecht wees en waarom en daarmee wereldwijd lof oogstte. Nog veel meer `inside information` presenteerde Erwin Zeinstra, een prachtige inkijk in de wereld van voetbal-arbitrage.

De avond liep uit, ieder was geboeid, onze trots Erwin Zeinstra heeft wat te vertellen en is bovendien een dankbaar man, dat hij dit vak mag uitoefenen en zoveel prachtige avonturen over de hele wereld mag meemaken met grote dank aan zijn gezin, dat hij ook voor het WK 2018 zes weken alleen moest laten. Door dorpsgenoot en Rotarylid Klaas-Holst Meijer werd Zeinstra bedankt met een presentje. Erwin Zeinstra merkte nog op, dat het fluiten van de finale natuurlijk fantastisch zou zijn geweest, maar wellicht na twee eerdere finales met een Europeaan, anders gekozen werd.

Team Kuipers met geheel links Erwin Zeinstra;

 

 

 

 

 

 

error: Bericht Beveiligd!