F.Z.C.’54 op dreef in Dokkum

Maar liefst dertig persoonlijke records vielen er afgelopen zaterdag te noteren voor de zwemmers van F.Z.C.’54 die afreisden naar het Tolhuisbad in Dokkum voor hun tweede van in totaal vijf Friese Vijf zwemwedstrijden.

Al direct in het eerste programma, de 4 x 50m vrije slag estafette, lieten de twee F.Z.C.’54 teams zien dat ze behoorlijk wat in hun mars hebben. Het eerste team bestaande uit Hessel Wielenga, Ackelien Vonk, Thomas Haitsma en Agnes Martens werd zeer verdienstelijk eerste gevolgd door het tweede team bestaande uit Randy Rispens, Lisa Veenstra, Hessel Postma en Silke Postma.

Vervolgens was het de beurt aan de jongste zwemmers voor hun eerste individuele afstand, de 25m rugslag. Hierop kwamen voor F.Z.C.’54 de zevenjarige Elianne Sijpkes en de zesjarige Nova Delea uit, voor beiden hun allereerste ervaring met wedstrijdzwemmen en dat deden ze uitstekend!

Vervolgens was het de beurt aan de acht- en negenjarigen met maar liefst zeven deelnemers van de Franeker club. Mathijs Haitsma wist hier de 25m rugslag te winnen terwijl Lútsen van Dijk en Yenthe Segeren die ook beide hun eerste wedstrijd zwommen, keurig zwemmend het eindpunt bereikten.

In de categorie jongens minioren 5 en 6 (10 en 11 jaar) viel vooral Thomas Haitsma op, hij finishte op de 50m schoolslag als eerste met maar liefst een dikke vijf seconden voorsprong op de nummer twee terwijl Sam Derkx keurig derde werd.

De oudste deelnemer van F.Z.C.’54 van deze editie, Hessel Wielenga, wist op de 50m vrije slag zijn persoonlijk record zelfs twee keer in een half uur aan te scherpen. In de estafette zwom hij al 35.57 (was 36.97) en dat verbeterde hij individueel nog eens met een seconde naar 34.57. Hiermee werd ook hij verdiend eerste.

Na de pauze kwamen alle deelnemers nog eens in actie en regende het opnieuw persoonlijke records.

In de afsluitende estafette, de 4 x 25m vrije slag estafette voor de jongste deelnemers, stonden nog eens twee teams van F.Z.C.’54 aan de start. Het eerste team bestaande uit Sam Derkx, Julia van der Horst, Mathijs Haitsma en Doete Vogelaar lag de gehele race ver aan kop en stond die positie niet meer af. Het andere team bestaande uit Jurre Talhout, Viënna Delea, Milan Derkx en Sophie de Grave lag lange tijd keurig tweede maar moest in de laatste 25 meter het team van thuisclub de Granaet net voor laten gaan.

Desalniettemin een fantastische middag met uiteindelijk vijf medaillewinnaars: Mathijs Haitsma, Thomas Haitsma, Agnes Martens en Hessel Wielenga (allen goud) en Sam Derkx (zilver).

In de stand om de Friese Vijf beker staat F.Z.C.’54 nog steeds tweede achter Orca uit Leeuwarden maar er zijn nog drie wedstrijden te gaan dus kansen genoeg!