(C) Roel Dijkstra Fotografie / Foto : Fred LibochantDen Haag / Michiel Scheltema

Heeft de hoogste bestuursrechter de wet te strikt uitgelegd en was dat de oorzaak voor het toeslagenschandaal? Of was de wet zelf te streng en ligt de schuld bij de wetgever? Op die vraag gaat Michiel Scheltema in op woensdag 10 april in zijn publiekscollege bij de Academie van Franeker.

Onwrikbare wet
Alle staatsmachten hebben gefaald in het schandaal met de kinderopvangtoeslag. Dat benadrukte de Enquêtecommissie kortgeleden opnieuw. Ook de hoogste bestuursrechter kreeg ervan langs: hij had de wet veel menselijker en minder strikt moeten uitleggen. Maar de hoogste rechter wijst naar de wetgever: die had niet zo’n strenge wet moeten maken; daardoor kon de rechter niet anders. Hoe moeten we hiernaar kijken? Wat kan een wetgever wel en wat kan hij niet? En wat mag een rechter wel en wat mag hij niet? Daar gaat Michiel Scheltema op in tijdens zijn publiekscollege bij de Academie van Franeker op 10 april.

Over de spreker
Prof.mr.dr. Michiel Scheltema is een bekende naam in de wereld van wetgeving, rechtspraak, geschiloplossing en hoog academisch werk. Hij heeft jarenlange ervaring met wetgeving, onder andere als regeringscommissaris voor de Algemene wet bestuursrecht.  Vanuit die ervaring kijkt hij anders aan tegen de taak van wetgever en rechter.

Het publiekscollege vindt plaats op 10 april in de collegezaal van de Academie van Franeker (Botniastins, Breedeplaats 1, Franeker). Aanvang: 20.00 uur. Toegangskaartjes à 10 euro zijn vanaf een halfuur voor aanvang verkrijgbaar in de Botniastins. Reserveren kan via academiefraneker.nl

error: Bericht Beveiligd!