FNP werkbezoek Bijlsma Hercules in Franeker

De FNP Statenfractie en afdeling Franekeradeel zijn op werkbezoek geweest bij Bijlsma Hercules in Franeker. De afdeling had dit volgens fractievoorzitter Jan Dijkstra al langer op zijn verlanglijstje staan ‘omdat dit een groot bedrijf is dat voor een flinke stuk werkgelegenheid zorgt in de regiospecifieke sector, de aardappelteelt.’ Er werken liefst 74 mensen. Maar het is natuurlijk vooral ook een grote exporteur en laat daar nu net de komende tijd in Provinciale Staten over gesproken gaan worden!

Jan Bijlsma, de derde generatie in dit prachtige familiebedrijf (sedert 1938) heeft ons helemaal bijgepraat op het gebied van hun “crop handling”, “grading” en “industry” machines. We waren vooral ook onder de indruk van het grote aantal landen waar de machines naar toe gaan. Bijlsma Hercules is duidelijk een expert op het gebied van export.

In de fabriek konden we zien hoe er gewerkt werd aan een aardappelsorteerder voor Chili en een wortelstorter voor Zwitserland. En uiteraard hebben we ook de nieuwste uitvinding bekeken: een aardappelpoetser. Want wanneer alles als maatwerk wordt gemaakt, is innovatie bijna een standaardactiviteit.

Dat de werknemers het hier ook naar de zin hebben wordt wel duidelijk uit hun dienstjaren en dat is uiteraard ook direct één van de sterkste punten van het bedrijf.

Wat dat betreft is Bijlsma teleurgesteld over de nieuwe participatiewet. “Een werkgever wordt gedwongen bepaalde medewerkers te ‘labelen’ die nu min of meer een vanzelfsprekende plek tussen de medewerkers hebben”, zo zegt directeur/eigenaar Jan Bijlsma.

Aan het einde van het werkbezoek heeft Statenlid Sybren Posthumus het bedrijf gecomplimenteerd met de exportkansen die met beide handen zijn aangegrepen en verzilverd. Het mag duidelijk zijn dat wij trots zijn op zo’n mooi bedrijf in de gemeente en in Fryslân!

FNP wurkbesite Hercules