100 jaar Foto Hommema

Foto Hommema bestaat binnenkort 100 jaar!

2024 is een bijzonder jaar voor Foto Hommema in Franeker. Dit jaar markeert namelijk het honderdjarige bestaan van deze inmiddels zeldzame fotospeciaalzaak (online is de toekomst). Al sinds 1924 is de fotospeciaalzaak een begrip in Franeker en omstreken. In de afgelopen eeuw is er veel gebeurd; het bedrijf heeft verschillende eigenaren en vestigingen gehad en de fotografie heeft vele veranderingen en ontwikkelingen doorgemaakt.

Het pand waarin Foto Hommema is gevestigd in een officieel Rijksmonument en is meer dan 300 jaar geleden gebouwd – in 1702. Ruim twee eeuwen later, op 24 juli 1924 opende Lolke Hommema hier op de begane grond zijn fotostudio. Op de bovengelegen verdiepingen woonde hij samen met zijn gezin. Enkele jaren later, in 1927 werd er een nevenvestiging geopend aan de Zuiderhaven 23 in Harlingen. En jaren later – in 1949 – kwam er een vestiging bij op Vlieland. In deze jaren richtten deze fotostudio’s zich hoofdzakelijk op fotografie. Fotograferen was een kostbare bezigheid en dus niet voor iedereen zo toegankelijk als dit vandaag de dag is.

Naarmate de jaren verstreken werd fotografie steeds belangrijker en beter betaalbaar voor vele mensen. In 1961 nam Piet Hommema het bedrijf over en bleef de fotomarkt zich verder ontwikkelen. Met o.a. de komst van het merk Kodak werd fotografie nog meer bereikbaar voor consumenten. In deze periode kwam ook fotograaf Wim De Wind in de winkel werken, die begin jaren ’80 eigenaar werd van Foto Hommema.

Niet veel later – in 1982 – werd het pad grondig verbouwd. Zo maakte de bovenwoning plaats voor werk- en ontwikkelruimtes, alsook een demoruimte voor film- en diaprojectie. In deze periode (1980 – 1990) werd de verkoop van videoapparatuur namelijk steeds belangrijker. Maar daarnaast bleef het maken van portretten en trouwreportages nog altijd even belangrijk.

In deze periode (1986) kwam Paul Terpstra als fotograaf bij Foto Hommema werken. 10 jaar later – in 1996 – nam hij het bedrijf over van Wim de Wind. Dit was tevens het jaar waarin digitale fotografie haar intrede deed in de fotowereld. Fotorolletjes en films bleef in de jaren daarop nog steeds een grote rol spelen, maar gestaag nam de digitale fotografie een steeds groter deel van de markt in beslag. En tegenwoordig is het natuurlijk niet meer weg te denken!

In al deze jaren hebben de fotografiewereld en Foto Hommema vele veranderingen gezien. Iedere keer spelen ze weer in op de laatste ontwikkelingen! Zo is bijvoorbeeld de laatste jaren de nadruk van het bedrijf steeds meer komen te liggen op groot printwerk op diverse materialen voor zowel bedrijven als particulieren. Kijk maar eens in hun webshop voor de mogelijkheden of neem eens een kijkje in hun winkel!

Rond het jubileum (24 juli) zullen er messcherpe en leuke acties plaatsvinden.

 

 

 

 

 

 

Deel dit bericht
Facebook
WhatsApp
Telegram
Twitter
LinkedIn
Pinterest
error: Bericht Beveiligd!