Franeker staat stil bij oorlogsslachtoffers *foto’s*

Zaterdag werd er ook in Franeker stil gestaan bij de 4 mei herdenking. Dit begon zaterdagmiddag al in Franeker met de bloemlegging bij de oorlogsgraven, voor hen die gevallen zijn voor onze vrijheid, op het Franeker kerkhof. Dit werd gedaan door leden van het 4 mei Comité, politie en familieleden.

Om 19:00 uur werd het programma vervolgd in een goed gevulde Martinikerk te Franeker. Waar een indrukwekkend programma werd gehouden voor de aanwezigen en waar stilgestaan werd bij de slachtoffers van oorlogsgeweld. Het begon met een welkomstwoord van burgemeester Marga Waanders, was een toespraak in het Fries van Hylke Speerstra, een bekende Friese schrijver en journalist. Er waren nog enkele sprekers van het comité en een video vertoning van straatinterviews.

De muzikale ondersteuning was van Thomas Schiphof onder begeleiding van diverse muzikanten en het koor ‘Leed Vermaak’ gaf op een indrukwekkend manier in de kerk een nummer ten gehore.

Na dit programma volgde de Stille tocht die eindigde bij het bezinningsmonument op het Martiniplantsoen, waar om 20:00 uur twee minuten stilte werd gehouden en werd gevolgd door het Wilhelmus, gespeeld door een delegatie van Advendo. Na dit gedeelte vond de kranslegging plaats bij bezinningsmonument. Kransen werden gelegd door burgemeester Marga Waanders en Politie, Hylke Speerstra en kinderburgemeester Thijmen de Vries, Scoutinggroep Andromeda en Jeugdbrandweer Franeker en reservisten van de Nationale Reserve.

Na de herdenking bedankte burgemeester Marga Waanders de organisatie, allen die mee hebben geholpen aan het programma en alle andere aanwezigen voor de aanwezigheid bij deze gedenkwaardige gebeurtenis en dat we samen ons respect betuigden aan hen die hun leven hebben gegeven voor onze vrijheid. Vervolgens werd een ieder uitgenodigd voor een bakje koffie in de kerk.

error: Bericht Beveiligd!