Franeker wordt onderdeel van wereldwijde kledingruil beweging

Ketting Kledingruil is een initiatief waarmee mensen gemakkelijk kleding kunnen ruilen met buurtgenoten. Het is leuk, gratis en duurzaam en is niet meer weg te denken uit Nederland. Vanaf 15 Mei 2023 kunnen mensen in Franeker ook deelnemen aan een lokale ruil ketting.

Hoe?

Het idee is simpel: Kettingen worden opgezet door lokale vrijwilligers. Er wordt een route gemaakt en grote, met kleding gevulde tassen worden door de deelnemers aan elkaar doorgegeven.

Mensen kunnen zich aanmelden via www.clothingloop.org. Zodra de tas door de persoon voor je bij je thuis is afgeleverd, is het tijd om te shoppen! Hou wat je leuk vindt, en stop iets terug dat nog in goede staat is en klaar voor een nieuwe eigenaar. Deel desgewenst een foto met je laatste vondst, zodat iedereen mee kan kijken waar de spullen terechtkomen. Vervolgens breng je de tas naar de volgende persoon op de lijst. Het draagt enorm bij aan het saamhorigheidsgevoel in de buurt.

 

Van lokaal initiatief naar internationaal succes

Het idee ontstond in Amsterdam tijdens de eerste Covid-19 lockdown. En het werkte zo goed, al snel volgden andere steden en sindsdien heeft het zich als een olievlek verspreid. Doordat alle Kettingen op één website werden bijgehouden, zijn deze reizende kledingtas gemeenschappen een beweging geworden. De aanmeldingen blijven binnenstromen.

Oprichter Nichon Glerum (37) “Behalve dat je een goede reden hebt om je kast op te ruimen en anderen te verrassen met items die je niet meer draagt, is het fijn dat je makkelijk dingen kunt proberen buiten je comfort zone. Als het toch niet goed voelt, voeg je het gewoon weer toe aan de volgende tas! Op deze manier kan je risicovrij experimenteren met verschillende stijlen en ontdekken wat bij je past buiten trends en sale. En als bonus: als je je buren leert kennen, is het een kleine stap om – als je iets echt nodig hebt maar het liever niet koopt – te vragen of iemand in de Ketting het je misschien kan lenen, zoals een skibroek of een kostuum voor een thema feest.”

Inmiddels zijn er meer dan 440 Kettingen in Nederland, met in totaal ruim 16.000 deelnemers. Niet alleen in dichtbevolkte gebieden, het systeem werkt overal! Er zijn ook Kettingen voor mannen, tieners, studenten en de plus size community. En het initiatief is momenteel voet aan de grond aan het krijgen in het buitenland onder de naam The Clothing Loop. Er worden zo duizenden kilo’s kleding gered, buren leerden elkaar kennen en we zorgden voor een echte gedragsverandering ten aanzien van textiel consumptie.

 

Verandering van binnenuit

Duurzaamheid is voor de meeste deelnemers een belangrijke reden om mee te doen. Ze houden van kleding, maar niet van de impact die de mode-industrie op de planeet heeft. En ruilen heeft écht zin: één persoon die gemiddeld 1 kledingstuk per maand ruilt in plaats van iets nieuws koopt, bespaart zo’n 40 miljoen liter water en ongeveer 40 kilo CO2 uitstoot: genoeg om één auto van Amsterdam naar Parijs en terug te rijden. Ketting Kledingruil wil binnen 5 jaar 1 miljoen swappers bereiken, want hoe meer we ruilen, hoe meer positieve impact we hebben. Dus: swap, don’t shop!

 

Oprichtster Femke van der Bij

‘Kleding ‘swappen’ vind ik zo’n leuk initiatief! Ik houdt altijd al van tweedehands en vintage, dus de Clothingloop ligt precies in mijn straatje. Aangezien er nog geen loop rond ging in Franeker e.o. heb ik het initiatief genomen om één op te zetten. Lijkt het jou ook leuk om eens in de zoveel tijd lekker te sneupen in een tas vol leuke kleding? Meld je dan snel aan!’

Aanmelden kan via: www.clothingloop.org

 

error: Bericht Beveiligd!