FTC heren 1 en 2 van start

Het competitie seizoen voor de FTC heren 1 en 2 is afgelopen zaterdag begonnen. Beide teams komen dit jaar uit in de 1e klas maar de start is aardig verschillend verlopen. Heren 1 heeft in hun competitie te maken met twee degradanten uit de hoofdklasse. GSV Be Quick 1887 uit Haren is één van de degradanten en tevens de eerste tegenstander.

Nathan vd Lecq kreeg het gelijk voor de kiezen met een tegenstander die nagenoeg foutloos speelde met, iets wat ook het spelletje van Nathan is. Dit resulteerde in een wedstrijd van lange rally’s waar Nathan uiteindelijk aan het kortste eind trok, 6-2 2-6 4-6. Wilco vd Lecq begon zijn eerste wedstrijd van het seizoen niet sterk. Hij verloor door o.a. teveel fouten met 2-6 2-6. Alwin Huizinga kon de 3e enkel gelukkig wel naar Franeker toetrekken met 6-2 6-2 waardoor de achterstand teruggebracht werd naar 1-2. De nieuwkomer Marcel vd Lecq had het nog net iets te zwaar in zijn eerste partij. Marcel kon met hard werken niet voorkomen dat het 1-3 voor de dubbels werd, 2-6 2-6 was de eindstand.

De dubbels moesten er voor zorgen dat heren 1 er nog een gelijkspel uit konden slepen. Het leek in het begin er op dat dit ook zou gaan gebeuren. Nathan en Alwin wonnen de eerste set met 6-2. Op datzelfde moment stonden Marcel en Wilco er goed voor in de eerste set. De konden goed bijblijven maar konden niet voorkomen dat de eerste set toch met 5-7 verloren ging. Het niveau van de eerste set werd door Nathan en Alwin in de tweede en derde set niet meer gehaald waardoor deze dubbel met 6-2 1-6 2-6 verloren werd. Nu lag alle druk op de tweede dubbel. Ze wonnen met sterk netspel de tweede set. Alleen ging in de derde set het gas erop bij de mannen uit Haren, 5-7 6-1 1-6.

Eindstand 1-5 in het voordeel van GSV Be Quick 1887.

Heren 2 reisde af naar Peize wat hun rentree was in de 1e klas na één jaar afwezigheid. Vorig jaar werden ze overtuigend kampioen in de 2e klas, dit jaar is handhaving in de 1e klas een doelstelling die haalbaar lijkt. Ondanks het nodige blessureleed van drie spelers, stonden er vier nagenoeg fitte spelers aan de start van de eerste competitie dag. Frank de Wit lijkt het gehele seizoen uitgeschakeld, Bas van der Zee hoopt volgende week zijn opwachting te maken in de 1e klas.

Jetse Jongsma begon zijn partij stroef maar won uiteindelijk met 6-4 6-4. Yke Hoekstra die aan het team is toegevoegd liet een keurige partij zien en won overtuigend met 6-1 6-3 de 2e enkel. De 3e enkel werd gespeeld door Dirk Jan Hilwerda. Drie weken terug leek het niet haalbaar dat hij de start van het competitie seizoen zou halen. Ondanks de blessure wist ook hij zijn partij naar zich toe te trekken 7-6 6-4. Bij de 4e enkel was het de beurt aan Jan-Edwin Geertsma. Hij kreeg een zware pot voor de kiezen, de eerste set ging met 6-7 verloren. In de tweede set ging het op en neer op 5-6 kreeg Jan-Edwin twee matchpoints tegen. Deze wist hij knap weg te werken en vervolgens wist hij de set in de tie-break te winnen. Het leek volledig de verkeerde kant op te gaan in de 3e set, veel fouten betekende een 1-5 achterstand. Toen dit op het scorebord kwam te staan leek Jan-Edwin weer wakker te worden en zonder een game in de problemen geweest te zijn won hij de set met 7-5.

Tussenstand na de enkel was dus 4-0, dit betekende dat de overwinning al binnen was voor de dubbels.

Jetse en Dirk Jan gingen verder waar ze vorig jaar mee geëindigd waren, winst met 6-2 6-4. Jan-Edwin en Yke wisten er voor te zorgen dat de eindstand 6-0 werd voor FTC door met 6-4 6-4 te winnen.

Heren 1 speelt zaterdag uit tegen A.T.V. de Hertenkamp in Assen. Heren 2 ontvangt TV Tivoli uit Meppel. De thuis wedstrijden starten om 13.30 bij FTC, Jan Rodenhuisplein 5.