Guerrilla verlichtingsactie op AMS Franeker

Dinsdag 20 december ’22 vanaf 07.30 uur wordt de guerrilla verlichtingsactie uitgevoerd op het Anna Maria van Schurmancollege in Franeker.  Vrijwilligers van de Fietsersbond voeren de actie uit. Wethouder verkeer, Kees Arendz, zal zijn medewerking aan deze actie verlenen.

Doel actie

Het zijn de donkere dagen voor Kerst: grote kans dat schooljeugd in het donker naar school gaat en in het donker weer thuis komt of in het donker gaat sporten. De actie roept verkeersdeelnemers op zich te laten zien in het verkeer en ervoor te zorgen zelf goed te kunnen zien.

Regels

Fietsverlichting moet aan zijn als het donker is. Volgens de wet is dat tussen zonsondergang en zonsopgang. Overdag moet het licht aan bij slecht zicht zoals bij dichte mist. Vóór moet je wit of geel licht hebben en achter rood. De lichten mogen niet knipperen. Losse lampjes mogen: op je fiets en op je bovenlichaam. Dus niet op je hoofd en niet op je armen. Vaste en losse lampen moeten recht vooruit en recht achteruit schijnen. Ze moeten goed te zien zijn. Er mag dus geen tas overheen hangen. Je moet ook reflectoren op je fiets hebben. Een rode reflector (niet driehoekig) op de achterkant van je fiets, gele reflectoren op de trappers en witte of gele reflectoren op de wielen (velgen) of banden.

Boetes

Als je zonder fietsverlichting of reflectoren in het donker rijdt, riskeer je een stevige boete!
Bij geen licht voor of achter is de boete € 60,-. Dat betaal je ook als je licht knippert, als je licht niet goed zichtbaar is, verkeerd is vastgemaakt en van de verkeerde kleur is. Heb je geen trapper- of wielreflectoren of slechte rode reflectoren dan kan je een boete van € 40,- krijgen.
Doe je licht aan en laat je zien! Met goede fietsverlichting kom je veilig en zonder boete thuis.