Rinnie en Bram de Groot met het trouwkostuum van opa Sietse

HCF ontvangt trouwpak van bekende Franeker

Sietse Schaafsma (1902-1995) stond eind vorige eeuw in Franeker bekend als ‘Halleluja op de bakfiets’. Die bijnaam kreeg hij doordat hij niet alleen brood rondbracht, maar ook graag iedereen wilde vertellen hoe mooi het geloof was. Doordat hij dit vrij luid ten gehore bracht leek het op zingen.

Op de een of andere manier is het trouwpak van Sietse, uit 1925 (!), bewaard gebleven. Kleindochter Rinnie en haar man Bram de Groot zijn rasechte verzamelaars van allerlei spullen en bewaarden ook dit trouwkostuum.

Toen ze eens een rondleiding kregen in het Historisch Centrum Franeker (HCF) bedachten ze, dat dit bijzondere pak misschien ook wel interessant kon zijn voor andere Franekers. Zij vroegen de HCF-medewerkers of zij belangstelling hadden het trouwpak over te nemen. Welnu, die hadden daar wel oren naar. PM-Mode zorgde voor een etalagepop en zo kan de authentieke kledij, destijds gemaakt door de Franeker kleermaker G.H. Postma, voortaan mooi door bezoekers in een grote glazen vitrine in het HCF worden bekeken.