Ruiter Davina van der Weij gaat in galop door de hindernissen. © fotograaf Jitske Werkhoven

Paardenspektakel zaterdag 8 juni te Franeker

Voor de negentiende keer zal de jaarlijkse paardenmarathon op zaterdag 8 juni vanaf 12 uur georganiseerd worden door de vele vrijwilligers die Franeker rijk is. Speciaal voor de ruim 50 paard en wagens. Ook voor de ruiters is er een rijrubriek.

Elk bedwingen zij 8 hindernissen, waarvan 7 op het hoofdterrein en 1 in het Franeker Bos. Spectaculair is de uitgebaggerde waterbak, waar de paarden graag wat verfrissing nemen. Naast de hindernissen leggen de combinaties 14 kilometer door Franeker af. Deze editie is er met medewerking van de gemeente gekozen voor een nieuwe route door de straten van Franeker zodat nog meer inwoners en belangstellenden mee kunnen genieten van de inspanningen van deze prachtige viervoeters.

De wedstrijd maakt deel uit van de marathoncompetitie 2024, die georganiseerd wordt op 9 plekken in Friesland, waaronder ook op Ameland. De deelnemers zijn al opgewarmd want Franeker is als derde locatie aan de beurt.

Tijdens het parcours zult u verschillende rassen aan het werk zien zoals Friezen, shetlanders, Arabieren of IJslanders. De deelnemers hebben de keuze gemaakt om uit te komen in enkelspan, tweespan, tandem -waarbij de paarden achterelkaar lopen-, vierspan of voorzien van zadel.

Het beheerste geweld van de vierspannen weten het publiek jaarlijks weer in vervoering te krijgen, maar of het nu om een kleine pony met een beginnend jeugdmenner of een ervaren prof gaat, allen schrijven zij graag de titel van Franeker op hun naam. De prijzen zijn beschikbaar gesteld door  bedrijven uit Franeker en omstreken. Dit jaar zijn er 2 extra prijscategorieën: de pechprijs en de aanmoedigingsprijs voor aanstormend talent.

U bent van harte welkom. Op het hoofdterrein kunt u onder het genot van een hapje en drankje getuige zijn van deze geweldige tak van paardensport. Er zijn zitplaatsen. Het paardenspektakel is aan de Harlingerweg 80D en vrij toegankelijk voor publiek. Voor de kinderen zijn er diverse activiteiten zoals een gratis springkussen.

 

© Eigen Foto’s gemaakt door Lieuwe Bosch: