“het herkennen van het lelijke eendje”

Ik kom ze met regelmaat tegen, verdachte huidafwijkingen. Dat is medisch gezien misschien wel het grootste voordeel van het laten verwijderen van benigne (goedaardige) huidafwijkingen.

Wanneer ik tijdens een consult begin met het verwijderen van ouderdomswratjes en/of fibroompjes kom ik vaak van alles tegen. Soms her en der een verdwaalde puist of mee-eter, bijvoorbeeld op de rug. Op de buik en borsten vaak cherry angiomen (kersenwratjes) en op de armen soms simpelweg sproeten.

Maar tussen die ouderdomswratten zal maar net dat ene lelijke eendje zitten die je zelf nog niet eerder had gezien.

Ouderdomswratten op de rug

Eind april nog had ik een jonge meid, jaar of 20 met een verdachte moedervlek op de rug. Hij voldeed aan 4 van de 5 criteria, dus hup, doorgestuurd naar de huisarts en die stuurde door naar de dermatoloog.

Verdachte moedervlek

 

 

 

 

 

 

 

 

Waar let ik op? De ABCDE regel.

A: Asymmetrie: Ongelijke vorm, de ene helft van de vlek is anders dan de andere;

B: Border (rand): grillige of vage rand;

C: Color (kleur): Twee of meer kleuren in één vlek;

D: Diameter: Groter dan 5 mm;

E: Evolutie: Veranderingen zoals groeien, jeuk of bloeden.

Tijdens mijn opleiding moesten we 2 verplichte stages doen in een huidtherapie praktijk. En 1 stage naar keuze. Deze stage heb ik gedaan in het ziekenhuis in Sneek op de afdeling dermatologie. Doel? Leren herkennen van de verschillende soorten huidkanker.

Omdat ik de allereerste huidtherapeut was die daar stage liep was de stage niet altijd gemakkelijk. Ik praat over het jaar 2013. We wisten soms niet helemaal wat we met elkaar moesten?! Tóch was het mijn meest leerzame stage die ik heb gehad. Ben tot op de dag van vandaag heel blij dat ik die stage heb gedaan.

Voorbereid de zomer in

De tijd van in het hemd lopen komt er (hopelijk binnenkort) weer aan. Heb je last van plekjes of vlekjes, bultjes of bobbeltjes die je wilt laten verwijderen? Neem dan gerust contact op met de praktijk.

Je hebt geen verwijsbrief van je huisarts nodig.

Daarnaast wil ik nog eens extra benoemen hoe belangrijk het is dat je jouw huid beschermd tegen de zon. Veel mensen beschermen alleen tegen verbranden. En dan eigenlijk ook nog net wat te laat. Een van de dermatologen (inmiddels gepensioneerd) in Sneek zei altijd; Van april t/m oktober dagelijks zonnebrand smeren op de zon beschenen delen. En bij een kale kop of kort haar een pet op!

Mannen, vergeet de oren niet. Een vrolijk, zonnig (en beschermd) voorjaar gewenst.

 

 

error: Bericht Beveiligd!