Hier zijn de van Rossems doen Franeker aan

Ze zijn weer terug!  Na het succes van de eerste twee series verkennen Maarten, Sis en Vincent van Rossem voor de NTR in een derde reeks van Hier zijn de Van Rossems opnieuw een zestal steden. Dat doen ze op de manier zoals alleen zij dat kunnen: met veel kennis, zonder enige opsmuk en met gevoel voor humor.

De drie Van Rossems laten elkaar weer plekken zien die de anderen nog niet zo goed kennen en vertellen elkaar de verhalen die daarbij horen. Maarten doet dat vanuit zijn specialiteit, geschiedenis, Sis als kunsthistorica en Vincent is expert op het gebied van architectuur.

Aflevering 4, donderdag 28 september 2017, 20.30 uur, NPO 2

Franeker

In Franeker maken de Van Rossems kennis met een universiteitsstad zonder universiteit. Toch valt er veel te leren voor Sis, Maarten en Vincent. Ze ontdekken bijvoorbeeld wat een xylotheek is. En een stins. En wie de eerste vrouw op een universiteit was. Ze proberen zelfs de regels van het kaatsspel te doorgronden, maar dat lijkt niet helemaal te lukken. Ze zijn nog het meest onder de indruk van het werk van Eise Eisinga, een eenvoudige wolkammer die ons hele zonnestelsel in zijn huis na bouwde. Maarten zorgt er persoonlijk voor dat de planeten om de zon blijven draaien. Gelukkig maar.