IJslandse paarden

IJslandse paarden presenteren zich in Friesland

Op zondag 19 maart is in Franeker een wedstrijd voor IJslandse paarden. Op deze prachtige locatie van de Sjaerdema-Liauckemaruiters komen IJslandse paarden en hun ruiters bijeen om hun bijzondere gangen te tonen. Met al dat IJslands vuur belooft dat een mooie show te worden.

IJslandse paarden kunnen meer gangen dan andere paarden en bij de wedstrijden gaat het erom deze gangen zo goed mogelijk te laten zien. Naast stap, draf en galop tonen de IJslanders hun beste tölt. In tölt heeft het paard een trotse houding en een ritmisch meedeinende staart. De tölt wordt gereden in verschillende tempo waarbij het langzaam tempo ongeveer net zo snel is als stap. Het snel tempo tölt gaat zo hard als galop en belooft altijd een mooie show. De meeste IJslanders kunnen ook telgangen. In telgang beweegt een IJslander twee benen aan een kant tegelijkertijd. Telgang komt het beste tot zijn recht in het rentempo en komt het IJslandse temperament volop tot uiting! Bij de wedstrijden beoordelen drie juryleden de verschillende gangen op tact, rijvaardigheid en presentatie.

De wedstrijd wordt georganiseerd door de Sjaerdema-Ljauckemaruiter en Team Fra Neisti. Dit jeugdteam onder leiding van Anne-Jet White bestaat uit 11 ruiters in de leeftijd van 9 tot en met 23 jaar. Anne-Jet en haar zus Charlotte White zijn al jaren succesvol in de IJslandse paardensport, onder andere als deelnemer aan de wereldkampioenschappen. Komende zomer is het WK weer in Nederland en een aantal leden uit het team Fra Neisti gaan proberen zich hiervoor te selecteren. Deze wedstrijd in Franeker is daarvoor een goede training.

Bijna alle Fra Neisti ruiters komen uit Friesland en doen regelmatig mee aan wedstrijden in heel het land. Daarvoor moeten ze vaak ver reizen. De ruiters zijn dan ook blij met deze wedstrijd in Friesland waarmee ze in hun eigen omgeving hun paarden en prestaties kunnen laten zien. Maar ook is deze wedstrijd een mogelijkheid voor alle IJslandse paardenruiters in Friesland, en dat zijn er best veel, om eens deel te nemen aan een wedstrijd.

De wedstrijd is op zondag 19 maart in de manege van de Sjaerdema-Liauckemaruiters in Franeker. Er doen maximaal 50 combinaties mee in de klasse recreatie tot sport B. De wedstrijd wordt afgesloten met een vlaggen race. Mede door onze sponsoren, zijn er mooie prijzen te winnen. De IJslanders met hun temperamentvolle gangen in actie zien? Publiek is van harte welkom!