Jan Edwin Geertsma van Say Wad behaald Master in fotografie

Jan Edwin Geertsma een gepassioneerde fotograaf uit Franeker, behaalde 6 november 2021 zijn Master in de fotografie en staat nu geregistreerd als Master fotograaf bij de MPN MasterPhotographers Network. Een actieve beroepsorganisatie voor professionele fotografen.

Een jaar geleden besloot Jan Edwin om op te gaan voor zijn Master en dan gelijk voor de zilveren Master te gaan. Helaas liet zijn gezondheid het afweten in het jaar voorafgaande aan de kwalificatie, maar ondanks deze hobbel in de weg besloot hij toch voor zijn Master te gaan, Bronze Master. Dit is een hele prestatie na de verloren tijd, maar Jan Edwin was hierin vastbesloten. 

Met 2 coaches (Zilveren Master fotografen) aan zijn zijde startte Jan Edwin zijn avontuurlijke leerweg naar de kwalificatie die 6 november plaats vond. Voor deze kwalificatie moest Jan Edwin een serie van 10 beelden maken en deze moesten tot in het kleinste detail kloppen, want ze werden zeer kritisch op de proef gesteld door een internationaal jury comité.

Na een kritische blik van zijn 2 coaches en heel veel werk, zijn er van de 27 beelden 10 beelden overgebleven die klaar waren voor de kwalificatie. Het idee, impact en expressie moest kloppen. Met 10 magische beelden behaalde Jan Edwin een hele hoge score en hadden zijn beelden een grote impact op de 5 koppige jury. 

Van niks naar wat ik nu heb

Bij leren lag de interesse van Jan Edwin in zijn jeugd niet. Op een dag zat hij aan de etenstafel met zijn ouders, die hem de vraag stelde. ‘Wat zou je willen doen’? 

Omdat het leren de interesse van Jan Edwin niet had, ging hij maar aan het werk in de Frico fabriek. De dienstplicht kwam om de hoek kijken en omdat het hem daar wel beviel tekende hij voor 8 jaar bij. Na deze 8 jaar is Jan Edwin een jaar thuis geweest om van zijn passie zijn werk te maken, tekenen en schilderen. Zonder ervaring en diploma’s waren zijn sollicitaties geen succes.  

Via een kennis heeft Jan Edwin gesolliciteerd op een functie en van de één op andere dag was hij ICT’er in het MCL. Zonder ervaring met computers werd hij aangenomen voor het millenniumprobleem. ‘De secretaresse kwam naar mij toe omdat ze gegevens nodig had, waarop ik zei… ik kom wel even langs’. ‘Nee mail maar even’, zei de vrouw.  ‘Uhh wat is dat mail’? Al snel leerde Jan Edwin alles en kijkt hij terug op een leuke tijd.

Intern kwam Jan Edwin in beeld bij de afdeling communicatie en na een tijd kreeg hij daar een baan aangeboden. ‘En daar was mijn droom, ik kan van mijn hobby mijn werk maken’. Na hard vechten en werken al die jaren werd hij toen grafisch vormgever van het MCL. 

Door een bedrijfsuitje bij een fotograaf ontstond de passie voor een nieuwe hobby (10 jaar geleden), fotografie. Na veel zelf uitgevonden te hebben, maar ook veel hulp te hebben gezocht, kreeg hij die hulp ook en ontmoette Jan Edwin vooral in het zuiden van het land topfotografen waar hij veel van geleerd heeft. Zijn eigen studio begon in een uitgebroken slaapkamer. Drie jaar geleden heeft Jan Edwin zich gevestigd in zijn huidige fotostudio Say Wad aan de Voorstraat in Franeker. 

Heden en toekomst

Volgend jaar wil Jan Edwin opgaan voor zijn Zilveren Master, hiervoor heeft hij een serie van 20 beelden nodig. Voor nu, ‘ik geniet elke dag vooral van de dingen die ik mag doen en leer ik iedere dag weer bij’. 

De foto’s bij dit artikel zijn van Jan Edwin Geertsma zelf, onze foto’s hebben een maximaal aantal pixels en deze is afwijkend aan het origineel.

error: Bericht Beveiligd!