Josien Wijkhuijs (Franeker) nomineert zich voor EK-deelname

Dit weekend was de internationale zwemtop in Eindhoven neergestreken. Na Moskou en Berlijn was de derde World Cup in het Pieter van den Hoogenband Zwemstadion. Een unieke kans voor Nederlandse wedstrijdzwemmers om de sfeer en entourage van het topsport zwemmen mee te maken.

Van Orca’s Talententeam uit Leeuwarden voldeden Joyce Kuipers (Workum), Lize-Janna de Vries (Hijum), David Kuipers (Leeuwarden) en Josien Wijkhuijs (Franeker) aan de vereisten om mee te
mogen doen.

Josien Wijkhuijs was naar Eindhoven gekomen met een missie. Wijkhuijs die als jeugdzwemmer al diverse internationale jeugdtoernooien heeft meegemaakt wilde zich dit seizoen kwalificeren voor het Europees Kampioenschap korte baan in Kopenhagen. De eerste mogelijkheid was deze World Cup die voor eerst sinds 2013 weer in Nederland gehouden werd.

Op de 50 meter vlinderslag zwom Wijkhuijs gelijk al in de serie een dik persoonlijke recordtijd van 25.93. Hiermee heeft ze haar nominatie voor deelname aan het EK in Kopenhagen direct op zak. Deze tijd is ook meteen een verbetering van het Nederlands leeftijdsrecord voor 18 jarigen.

De Nederlandse zwembond hanteert naast tijdlimieten ook een limiet op het aantal Nederlandse deelnemers op één afstand. Of Wijkhuijs daadwerkelijk haar debuut mag maken op in een internationaal seniorentoernooi wordt eind oktober bekend gemaakt.

In de finale moest Josien het opnemen tegen o.a. vijf wereldkampioenen; Sarah Sjöström, Cate Cambell, Emely Seebohm, Alia Atkinson en Ranomi Kromowidjojo. Ranomi won de finale met een nieuw Nederlands Record van 24.54. Wijkhuijs eindigde in 25,95 als 6 e .

Lange afstand specialisten De Vries (800 m vrije slag) en David Kuipers (1.500 m vrije slag), mochten als jongste deelnemers in de rechtstreekse finales starten. In een werkelijk zinderende ambiance werden ze door het enthousiaste publiek naar persoonlijke recordtijden geschreeuwd. Joyce Kuipers, net terug van vakantie, genoot in Eindhoven tijdens haar schoolslag nummers. Haar training was niet gericht op deze wedstrijd en ze haalde haar persoonlijke beste tijden daardoor niet.

 

Deel dit bericht
Facebook
WhatsApp
Telegram
Twitter
LinkedIn
Pinterest
error: Bericht Beveiligd!