Niets is blijvend

Tot en met 28 juni 2015 is de tentoonstelling Niets is blijvend met schilderijen van Hannie Kamstra te zien in Museum Martena in Franeker. Hannie Kamstra is opgeleid aan de Academie Minerva in Groningen en al weer vele jaren actief als schilder. Van een kaal stuk weiland langs het Sneekermeer hebben zij en haar man, kunstenaar Bartle Laverman, een waar paradijs geschapen. Bomen, struiken, waterpartijen, bloemen, een moestuin en bloeiende graslanden vormen het zogenaamde Keunsthiem.

Kunstenaar Hannie Kamstra laat zich inspireren door de tuinen om haar huis en alles wat daar in de loop der seizoenen gebeurt. Haar schilderijen zijn een vertaling van de weelde aan natuur waar zij zich dagelijks in bevindt:
“Soms is er opeens dat kostbare moment van doordringen, inhaken in een gevoel, een droomwereld. Alles vergeten, intuïtief handelen, niet teveel willen en daar is het dan: het sprookje!
Soms moet je voorwaarden scheppen, de weg vrijmaken. Die vind ik om me heen midden in mijn tuin waar de seizoenen voorbij trekken in ontkiemen, bloeien en vergaan. Eigenlijk is de tuin een metafoor van het leven, soms met voorjaarsgebruis, soms met de melancholie van de herfst, het koude licht van de winter.”

Toch is het niet alleen rozengeur en maneschijn, de worsteling die het onderhoud van deze tuinen vergt vertaalt zich ook in haar schilderijen. Eén storm kan het werk van weken teniet doen, niets is blijvend…

Hannie Kamstra werkt met gemengde technieken. In één schilderij kan ze krijt, olieverf en tempera gebruiken. Ook verwerkt zij takjes, gedroogde bloemen en andere materialen uit de tuin in haar schilderijen. De sfeervolle beelden die dit oplevert neigen naar abstractie, maar de invloed van tuin en seizoenen is altijd duidelijk.

Hannie Kamstra