Stynke Castelein

Nieuwe inzichten en behandelingen in de GGz – college Stynke Castelein

Effectieve behandelingen in de geestelijke gezondheidszorg zijn vaak een combinatie van medicijnen en psychosociale interventies. Welke nieuwe inzichten zijn er eigenlijk op dat gebied? Daarover gaat het publiekscollege dat hoogleraar Stynke Castelein geeft op woensdag 17 april bij de Academie van Franeker.

Wat is effectief?
Het aanbod in de geestelijke gezondheidszorg (GGz) wordt steeds groter, zowel van medicatie als van psychosociale interventies. Welke nieuwe inzichten zijn er eigenlijk? Welke factoren bevorderen en belemmeren iemands herstel? En hoe leiden nieuwe (wetenschappelijke) inzichten tot nieuwe behandelingen? Sommige behandelingen waren tot voor kort niet denkbaar en nu wel. Ook zijn er op medicatiegebied veel nieuwe ontwikkelingen naar een meer ‘passende dosering’ per persoon. In de huidige zorg is er steeds meer aandacht voor herstelgerichte interventies, zingeving, leefstijl, virtual reality, ervaringsdeskundigheid en sekseverschillen. Stynke Castelein geeft in haar college een overzicht van effectieve bestaande interventies in de geestelijke gezondheidszorg en interventies die op dit moment in ontwikkeling zijn.

Over de spreker
Prof.dr. Stynke Castelein is hoofd van Lentis Research, de onderzoeksafdeling van Lentis GGz (Groningen), en hoogleraar Herstelbevordering bij ernstige psychische aandoeningen aan de Rijksuniversiteit Groningen. Haar onderzoeksgroep kijkt breed naar herstel. Naast symptomatisch herstel is er ook aandacht voor maatschappelijk en persoonlijk herstel van mensen. In 2018 won Castelein de Vrouw in de Media Award voor de provincie Groningen voor haar bijdragen in de media rondom mentale gezondheid.

Het publiekscollege vindt plaats op 17 april in de collegezaal van de Academie van Franeker (Botniastins, Breedeplaats 1, Franeker). Aanvang: 20.00 uur. Toegangskaartjes à 10 euro zijn vanaf een halfuur voor aanvang verkrijgbaar in de Botniastins. Reserveren kan via academiefraneker.nl

error: Bericht Beveiligd!