Deelstation Waadhoeke

Project deelstation Waadhoeke gaat van start!

Op 15 oktober – tijdens de dag van de armoede – werd het eerste deelstation van de Waadhoeke gepresenteerd. Laura van Twillert liep al een paar jaar rond met het idee om een buurtkast met voedingsmiddelen te beginnen. Tijdens één van de Skûle netwerkbijeenkomsten tegen Armoede, is er een samenwerking tot stand gekomen tussen verschillende partijen. Met financiële ondersteuning van de Rotary Club Franeker, de PKN gemeente Franeker en de R.K. Jacobusparochie is het eerste deelstation in de Waadhoeke een feit.

Vanaf woensdag 19 oktober staat er een prachtige kast in de berm aan de Súdhoekster Faart in Franeker (plan Zuid). Het idee van een deelkast is niet nieuw, maar het bijzondere aan deze kast is dat er – naast een voorraadkast – ook een koelvriescombinatie aan gekoppeld is.

Onder het motto “Geef als je kunt, neem als je nodig hebt” is de kast er voor iedereen.

Je mag gewoon wat uit de kast pakken, zonder daarvoor iets terug te leggen, maar je mag ook producten ruilen. De kast is 24/7 bereikbaar. En naast voedingsmiddelen zijn ook verzorgings- en schoonmaakproducten welkom. Het doel is om met elkaar als gemeenschap mensen die krap zitten te ondersteunen, maar het is ook een goede manier om voedselverspilling tegen te gaan. Hierbij komt de koelkast dus erg goed van pas. Heb je een feestje of een BBQ gehad en houd je producten over die je zelf niet meer nodig hebt? Leg ze in de (koel)kast en maak er iemand anders blij mee.

Een wens voor de toekomst is om dit project verder uit te rollen, zodat er in elk dorp binnen de gemeente Waadhoeke een deelstationnetje kan komen te staan. Hiervoor is een werkgroep beschikbaar voor mensen (of sponsoren) die zich ook willen aansluiten bij Deelstation Waadhoeke.

Voor wie deze kast wil volgen is er een Facebookpagina “Deelstation Alvestêdewyk” aangemaakt.