‘Soep en zo’ in Franeker viert zondag 7 april haar tweejarig bestaan.

Ter gelegenheid daarvan is een receptenboek gemaakt met heel lekkere soeprecepten voor groepen. Het eerste exemplaar wordt uitgereikt aan een delegatie van het college van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Waadhoeke. Dit feestelijke moment wordt luister bijgezet door het dameskoor Leed-Vermaak. Zij brengen o.a. een voor Soep en zo speciaal geschreven lied. Iedereen is vanaf 12.00 uur van harte uitgenodigd in de Koornbeurs te Franeker voor een kopje soep. Voor de kinderen zijn er deze zondag pannenkoeken.

‘Soep en zo’ is ontstaan vanuit de gedachte dat de ander ontmoeten en met elkaar genieten van een maaltijd prima samengaan. Iedere zondag tussen 12:00 en 13:30 uur wordt er door een team van vrijwilligers twee soorten soep gekookt: een vegetarische soep en een met vlees. Met brood en een diversiteit aan beleg, is het (bijna) een complete maaltijd. Iedere week weten tussen de 50 en 80 mensen de soep en elkaar te vinden. Jaarlijks koken we ongeveer 1200 liter soep.

De gasten zijn zeer divers, van toevallige voorbijgangers, toeristen, doorsnee-inwoners van de gemeente tot iedereen die even een praatje wil maken op zondag. Een groep van zo’n 15 vrijwilligers kookt om de beurt, maakt de bijgerechten, dekt de tafels en ruimt alles weer netjes op. Dit alles wordt mogelijk gemaakt door de vrijwillige bijdragen van de bezoekers en sponsoring in goederen en geld vanuit de lokale ondernemers en maatschappelijke organisaties.

Het feestelijke tweejarig bestaan is ook zo’n moment waarop ‘Soep en zo’  iets van het enthousiasme wil overbrengen naar anderen. Het zou geweldig zijn als deze burgerinitiatieven ook op andere plekken in de gemeente of daarbuiten navolging krijgen. Om de start daarvan iets makkelijker te maken, is er een prachtig kookboek gemaakt speciaal voor grote groepen. Daarin staan alle recepten die het afgelopen jaar het meest positief zijn ontvangen en beoordeeld. Naast recepten bestaat het boek ook uit leuke verhalen van zowel gasten en vrijwilligers. Zo hebben allen hun steentje kunnen bijdragen aan dit unieke kookboek.

error: Bericht Beveiligd!