Bibliotheek Franeker

Sporen van het slavernijverleden in Franeker en Harlingen

Zaterdag 25 en zondag 26 november organiseert Bibliotheken Noord Fryslân een lezing over de sporen van het slavernijverleden in Franeker en Harlingen. De lezingen zijn onderdeel van Heel Nederland Leest, iedereen krijgt in de maand november een boek van de bibliotheek cadeau: Sonny Boy van Annejet van der Zijl. Dat boek heeft bijgedragen aan het bespreken van de complexe geschiedenis van Nederland. Slavernij werd in de Nederlandse koloniën formeel afgeschaft in 1863, maar de gevolgen en erfenis ervan zijn nog steeds voelbaar én zichtbaar ook in Franeker en Harlingen.

Een goed boek brengt gesprekken op gang en verbindt lezers met elkaar. In november leest heel Nederland daarom één boek: Sonny Boy van Annejet van der Zijl. De bibliotheek geeft het boek niet alleen cadeau aan iedereen, maar nodigt ook uit om over het boek en de thema’s in Sonny Boy te praten. Dat kan natuurlijk in de bibliotheek, bijvoorbeeld tijdens de lezing Sporen van het slavernijverleden, 25 november in Franeker en 26 november in Harlingen. De lezing is net als het boek een cadeau van de bibliotheek, daarom is de toegang gratis. Tickets reserveren is wel noodzakelijk om zeker te zijn van een plek.

Historica Barbara Henkes

Voor deze lezing nodigde de bibliotheek Barbara Henkes uit. Zij is historica en schreef een boek over de sporen van het slavernijverleden in onder andere Franeker en Harlingen. Na een inleiding is er bij goed weer een korte wandeling langs plekken die herinneren aan het koloniale verleden en de daarmee verbonden slavernij. Bij regen staat er in Harlingen een bezoek aan onderdelen uit de collectie van Gemeentemuseum het Hannemahuis op het programma. Na deze bijzondere geschiedenisles die je met andere ogen naar de eigen omgeving laat kijken, worden de thema’s uit Sonny Boy naar het heden gehaald. Daarvoor gaat Barbara Henkes in gesprek met Jaleesa Schiphorst of Björn Fräser, beide betrokken bij Comité 30juni-1juli Fryslân en Tûmba. Het bespreken van het slavernijverleden is belangrijk om bewustwording te vergroten, begrip te bevorderen en een dialoog op gang te brengen over de impact van slavernij op zowel het verleden als het heden. Het herkennen en erkennen van dit verleden is essentieel voor het aanpakken van sociale ongelijkheid en het streven naar een rechtvaardige samenleving.

Heel Nederland Leest is nog tot eind november in alle Nederlandse bibliotheken. Het boek Sonny Boy is gratis voor zowel leden als niet-leden verkrijgbaar in de bibliotheek, zolang de voorraad strekt.

error: Bericht Beveiligd!