‘Stadsglazenwasser’ Dirk Oegema na 47 jaar met pensioen *foto’s*

Wie kent hem in Franeker niet? Dirk Oegema, de stadsglazenwasser! Met grote regelmaat kwam je hem tegen in het centrum van Franeker. Altijd op de ladder met zijn emmer en schoonmaak gereedschap maakte Dirk bij menig (winkel)pandje de ramen schoon. Of hij liet z’n blaaskunsten zien tijdens de optredens van CMV Advendo, Dirk was er altijd bij! Of nog iets verder terug in de tijd: 1985 Dirk was bandleider van de “Sterrekiekers” en maakte Franeker met de band langs de route van de Elfstedentocht helemaal gek en zette Franeker op de kaart, wat een feest was dat.

Lintje

In 2022 ontving Dirk Oegema een lintje voor zijn vele vrijwillige activiteiten in met name de muziekwereld. Dirk is lid in de Orde van Oranje Nassau

Pensioen

Maar afgelopen vrijdag was het dan tijd om afscheid te nemen van het werk wat hij 47 jaar heeft gedaan: Glazenwasser. De inmiddels 65-jarige Oegema werd vandaag omstreeks 15:30 van huis gehaald, door zijn directe Buwalda collega’s om in besloten kring zijn afscheid als glazenwasser te vieren en te genieten van zijn welverdiende pensioen.

Hoe het begon

Bijna 48 jaar geleden ging Dirk aan de slag bij Vlietstra schoonmaakbedrijf en ging hij met een collega en een handkar op pad en al lopend werden de klanten geholpen, uiteraard ging het bedrijf met de tijd mee en zo ook het werk en werd al snel de kar voor een auto ingewisseld. Maar in 2012 werd Vlietstra overgenomen en kreeg Dirk te horen dat hij een nieuwe “baas” zou krijgen en Dirk was daar stellig in en zei “dat dacht ik niet” dan geven ze mij maar ontslag! Dirk hield woord en ging niet mee naar de nieuwe organisatie, maar door een “bevriende kruiwagen” werd Dirk al snel aangenomen bij Buwalda Multiservice en daar heeft hij altijd met plezier gewerkt.

Vakman

Insiders en collega’s lieten weten dat Dirk een vakman was en je kon elke klus aan hem overlaten, want dat kwam zeker goed. Een glazenwasser in hart en nieren. Maar nu is dat in ieder geval voorbij. Wij keken even om het hoekje bij het afscheid van deze bekende Franeker.

 

 

 

error: Bericht Beveiligd!