I'M 100 - Foto Joachim de Ruijter

Symon Hofman 100 jaar!

Heit Symon Hofman is geboren op 11 april 1923 in Peins. Hij vierde op 11 april ’23 zijn 100ste verjaardag. Waarnemend burgemeester Kees Arendz ging bij Symon langs om de felicitaties over te brengen van het gemeentebestuur.

Symon is de jongste in het gezin van Riemer en Doet en oudere zuster Anne. Al snel verhuist het gezin naar Ried waar Heit Riemer melkboer is. Hij brengt zijn jeugd door in Ried en na de lagere school komt hij te werken bij de boer en volgt dan ook de landbouwwintercursus. In de oorlog moet Symon verplicht naar Duitsland te werken en word daar melkknecht. Nadat hij zijn rijbewijs heeft gehaald wordt hij vrachtwagen chauffeur bij de Firma van Althuis.

In 1948 ontmoet Symon Jantsje Vis. Na 3 jaar verkering wordt er getrouwd en komen in Dongjum te wonen waar ook een huis wordt gekocht. Symon is dan inmiddels op de papierfabriek in Franeker komen werken. Er wordt door beiden hard gewerkt en in de vrije tijd gaan ze er met de motor op uit.

Er worden 3 kinderen geboren, Riemer, Baukje en Dorens. Na jaren op de motor wordt de eerste auto aangeschaft. Later gaan ze er op uit met de caravan in binnen en buitenland tot op hoge leeftijd. De familie breid zicht uit met partners van de kinderen en 9 kleinkinderen. In 2013 overlijd zoon Riemer wat veel verdriet geeft.

Vorig jaar is na 72 jaar huwelijk Mem Jantsje overleden wat erg zwaar voor Heit Symon is. Ook zijn er 8 achterkleinkinderen en als die met de kleinkinderen op bezoek komen geniet Heit hier erg van. Heit woont nog zelfstandig en met hulp van de thuiszorg, de familie en goede buren gaat dit prima. Hij geniet nog van de vele visite, leest veel in kranten en boeken en het  journaal mag niet worden overgeslagen.

Foto Joachim de Ruijter