The Academy op Hogeschoolniveau

Zaterdag 30 november hield The Academy voor de derde keer in haar geschiedenis een avondvullend theaterconcert, dat de aanduiding “show” zeker verdient. Het zou een avond worden vol verrassingen en hoogstandjes, zowel theatraal als muzikaal. Als leidraad was gekozen voor de term Kindred Spirits, waarin verwantschap, vriendschap en verbondenheid besloten liggen.

Het podium was daarom ingericht als een huiskamer, met banken rondom als grote loungechairs, dat op een bijna sprookjesachtige wijze was uitgelicht door lichttechnicus Patrick Kramer.

De nummers, welke afwisselend in grotere en kleinere bezettingen werden gespeeld en gezongen, waren alle aan dit thema gelinkt en kwamen stuk voor stuk sterk binnen bij het enthousiaste publiek.

De volle klanken, maar ook de fijnzinnigheid van de instrumenten en stemmen, werden op een wel zeer vakkundige wijze versterkt door geluidstechnicus Harry Zwerver.

Het eerste nummer sloeg direct in als een bom. Vanuit een donkere zaal op weg naar een zeer miniem verlicht podium, kwamen de muzikanten op aan weerszijden van het publiek.  Het was meteen het eerste eigen werk van componist en bandleider Evert Bossema, n.l. Ethnic Spirits, waarin hij al duidelijk de kwaliteiten van het orkest naar voren liet komen. Een stuk, dat begon als Kletzmermuziek, waarin de glijdende tonen zo kenmerkend zijn. Hier vertolkt door de klarinet, waarbij een blaastechniek moet worden gehanteerd, die slechts door weinigen wordt beheerst. Eenmaal op het podium werd het ritme en de stijl totaal anders, om naar het eind over te gaan in een funky-achtig slot.

Een daverend applaus weerklonk en dat zou de hele avond zo blijven. Het publiek wist direct waar het aan toe was en wat het kon verwachten.

Keer op keer verrasten de muzikanten het publiek door een grote variëteit aan stijlen, genres en performances, mede mogelijk door het feit dat een groot aantal van de bandleden meerdere instrumenten bespeelt:

Zo verwisselt Lammert Visser zijn elektrische basgitaar gemakkelijk voor de bas-tuba, gaat toetsenist Erik Althuisius even gemakkelijk over op hoorn, terwijl hij de harmonica (trekzak) soms ook ter hand neemt, blijkt Rogier Elkerbout op  zowel baritonsax, klarinet als dwarsfluit goed uit de voeten te kunnen, springt percussionist Jan Bossema vanachter zijn bongo’s, conga’s en timbales op om de gitaar te bespelen en ontpopt trombonist Dirk Oegema zich als percussionist en ervaren zanger. Tenslotte is de bandleider wel een duizendpoot te noemen, die componeert, arrangeert, meespeelt als toetsenist, trompettist, de bluesharp bespeelt en de band op zeer gedreven wijze tot grote hoogten weet  op te zwepen.

The Academy weet overigens niet alleen instrumentaal te boeien. De drie zangeressen van deze avond: Wietske Ykema, Jasmin Lukkes en Wytske Bouwma, wisten de verschillende nummers zeer overtuigend en muzikaal te vertolken. Juist door eigenheid van interpretatie en de verschillende klankkleuren van de stemmen, werd het publiek keer op keer verrast. Niet in het minst was dan ook aan hen te danken dat de sfeer en stemming in de loop van de avond naar een hoogtepunt werd gevoerd.

Inbreng van geheel andere aard en een wel heel grote verrassing werd gebracht door de jeugd. Met als backing-vocals de vaders, traden 11 van hun kinderen op, spelend op allerlei slaginstrumenten. Hier was gekozen voor een zeer passend nummer van Paul Simon. Aandoenlijk om te zien, hoe serieus deze jongste muzikanten hun waarschijnlijke rol in de toekomst, opvatten. En let wel: zij zouden niet de eerste zijn, die samen met hun vader deel uitmaken van dit orkest.

Nog één nummer mag niet onvermeld blijven, n.l. Kindred Spirits, waarin Bossema de roots van de meeste muzikanten heeft willen belichten. Beginnend met een prachtig koraalmatige opening (immers vele van deze jongens komen uit de “Harmoniewereld”) weet hij via allerlei overgangen te komen tot het bijzondere lied “Wij binne freonen foar altyd”, ook door hem van tekst voorzien in zowel Frys als Nederlands. Deze song werd overigens spontaan overgenomen door het voltallige publiek, dat deze avond de Koornbeurs weer vulde vanaf de Bühne tot aan het Balkon.

Een avond, waarin ieder het thema “aan den lijve” heeft  kunnen ervaren. Met ere: Kindred Spirits

IMG_The Academy (1001)

error: Bericht Beveiligd!