Het Friese toneelveld is vijf avondvullende toneelstukken rijker. Dat is de opbrengst van het Skriuwersprojekt. Een samenwerking tussen St.U.F.T, KeunstWurk en Iepen DoEk.

Geconcentreerd en gedragen lazen zeven toneelspelers vrijdagavond verschillende scènes in Theater De Koornbeurs in Franeker voor. Het is de presentatie van het Skriuwersprojekt. Hiervoor zijn vijf schrijvers, onder leiding van dramaturg Bouke Oldenhof, gevraagd om avondvullende toneelstukken op te leveren.

Rânelân
Het project levert een uiteenlopend palet aan personages, scènes en locaties op. Zo speelt Rânelân, van Tsjerk Bottema, zich grotendeels af in een schuur waar een bruiloftsfeest gehouden wordt. Dit stuk vertelt het verhaal van Lea. Zij heeft een boek geschreven, Rânelân, waarin zij afrekent met haar ongelukkige jeugd op het Friese platteland. Eenmaal terug voor de bruiloft van haar broer, wordt zij geconfronteerd maar haar verleden, haar uitspraken en met haarzelf.

In De Beuk Deryn!, van Tet Rozendal, komt er ook een personage terug naar huis. De beroemde drag queen Johan erft namelijk de kroeg van zijn vader. Anja Steegstra schreef een verhaal over John en Lucy. Een humoristisch Fries stuk in de stijl van de Engelse serie Coronation Street.

Toneel in toneel
Peter Sijbenga, bekend van Tryater en het Berne Iepenloftspul, schreef het Drama in Lutjelollum. Dat gaat over de repetities van toneelvereniging ‘De Takomst’. Het ene jaar een klucht, maar dit jaar een zwaarder thema. Het verhaal gaat, onder andere, om de zeven spelers en hun regisseur in en om de repetities heen. Herkenbaar voor iedere Friese amateurvereniging.

Het laatste stuk is van Karin Idzenga. Dat speelt zich af in de Vogeltjesdwarsstraat, waar iedereen familie is. Een bonte stoet aan kleurrijke personages passeert de revue. Zo is er pake Kraai, de vergeetachtige Elvis imitator. Hij moet eigenlijk naar een verzorgingstehuis, maar dat laten pake en de Vogeltjesdwarsstraat niet zomaar gebeuren.

Vrijdagavond vond de presentatie van het Skriuwersprojekt in De Koornbeurs plaats. Verschillende Friese toneelspelers lazen scènes uit de opgeleverde toneelstukken voor. Dit werd voorafgegaan door een inleiding van een van de schrijvers zelf.

Kostenloos
Het publiek bestond uit verschillende Friese toneelverenigingen. Als geste aan haar leden betaald Iepen DoEk het eerste jaar de opvoeringsrechten van de stukken. Zo kan het Friese amateurveld de vijf stukken kostenvrij opvoeren in hun komende winterstuk.

error: Bericht Beveiligd!