Veel animo voor AMS Girlsday bij Feadship

Op donderdag 12 april namen maar liefst 18 meiden deel aan Girlsday bij Feadship-werf De Vries Scheepsbouw in Makkum. Dit evenement werd georganiseerd door Scholengemeenschap CSG Anna Maria van Schurman uit Franeker. De groep bestond uit studenten uit de 2e klas VMBO en de 3e klas HAVO. Bij Feadship in Makkum wachtte hen een gevarieerd programma waarbij ze met diverse disciplines zoals lassen en timmeren konden kennismaken.

De begeleiding van de scholieren was in handen van de vakvrouwen van Feadship. Ze startten met een kijkje in de grote hal waar een jacht ligt van meer dan honderd meter lang. Daarna gingen ze zelf aan de slag met een leuke praktijkopdracht, zoals het maken van een sieraad van glimmend RVS, lassen en het maken van een telefoonhouder in de vorm van een poppetje.

Enkele reacties van de 13- tot 15-jarige meiden: ‘Wat indrukwekkend om zo’n groot luxe jacht te zien’. ‘Leuk om een dag zelf iets te maken in plaats van de hele dag op school te zitten’. “Ik vond het gaaf om een keer te kunnen lassen’. ‘Ik ben heel trots op mijn zelf gemaakte poppetje’.

De vakvrouwen van Feadship werken graag mee aan Girlsday. Zij zijn immers de beste ambassadeurs als het erom gaat méér vrouwen warm te krijgen voor techniek. ‘Er is een toename te zien in het aantal meiden dat voor ons BedrijfsOpleidingsCentrum kiest. Steeds meer meiden komen er achter dat het heel leuk is om met de handen te werken en iets moois te maken en met collega’s aan een prachtig innovatief product te werken’, aldus Sytske Noordmans, Coördinator BedrijfsOpleidingsCentrum. ‘We nodigen iedereen die geïnteresseerd is in een leer-werktraject hier van harte uit om ook eens langs te komen’.

Girlsday is een initiatief van VHTO, Landelijk expertisebureau meisjes/vrouwen en bèta/techniek, om meisjes op jonge leeftijd kennis te laten maken met bèta, techniek en ICT. Dit landelijke evenement vindt jaarlijks plaats, dit jaar dus op donderdag 12 april. Tijdens Girlsday openen tal van bèta-, technische en ICT-bedrijven én technische of ICT-afdelingen van bedrijven hun deuren voor meisjes van 10 tot 15 jaar. De meisjes kunnen deelnemen aan interessante activiteiten die speciaal voor hen op Girlsday worden georganiseerd én maken kennis met de bèta/technische werkzaamheden in de dagelijkse beroepspraktijk.