Herdenking 2023 bij het graf van Dave Steensma

Viaduct bij Franeker wordt vernoemd naar omgekomen militair Dave Steensma

Herinnering aan de inzet voor vrijheid en veiligheid

Het viaduct waar de N384 onder de A31 doorkruist wordt vernoemd naar de omgekomen militair Sergeant der 1e klasse Dave Steensma. Dat besloot het college van burgemeester en wethouders op 30 januari 2024 op initiatief van Stichting Coördinatie 75 jaar Vrijheid en het Veteranen Platform.

Burgemeester Marga Waanders: “De vernoeming van het viaduct is een blijvende herinnering en respectvol eerbetoon aan Dave Steensma. Zijn inzet en die van anderen voor vrijheid en veiligheid verdienen dat.”

Overleden tijdens inzet voor Vredesmissie in Irak

Dave Steensma kwam in 2004 niet thuis van de VN-vredesmissie in Irak. Hij overleed op 10 mei 2004 in As Samawah (Irak) nadat hij tijdens de vredesmissie Stabilisatie Force Iraq (SFIR), getroffen werd door een vijandelijke handgranaat. Dave is geboren op 20 november 1967 in Amsterdam en woonde vanaf zijn jeugd in Franeker. Hij woonde tijdens zijn uitzending naar Irak samen met zijn vrouw Jennie en kinderen Niek en Luuk.

Na zijn overlijden in Irak werd zijn stoffelijk overschot overgebracht naar Nederland. Dave is met militaire eer begraven op de gemeentelijke begraafplaats in Franeker. Met instemming van zijn gezin en gemeente Waadhoeke wordt de naam van Dave Steensma op het viaduct bij Franeker vermeld. Het viaduct krijgt de naam ‘Sergeant der 1e klasse Dave Steensma’.

Vernoemen van bruggen en viaducten

Op initiatief van Stichting Coördinatie 75 jaar Vrijheid hebben het ministerie van Defensie, het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en het Veteranen Platform een plan ontwikkeld om bruggen en viaducten te vernoemen naar de militairen die zijn omgekomen tijdens hun inzet voor vredesmissies, vanaf de VN-missie in Korea (1950 – 1955). In het hele land zijn er al bruggen en viaducten vernoemd naar omgekomen militairen. In gemeente Waadhoeke is al eerder een viaduct vernoemd naar een omgekomen militair. Het viaduct bij de A31 ter hoogte van Marsum is vernoemd naar sergeant der 1e klasse Martijn Rosier.

 

error: Bericht Beveiligd!