Vijfdaags damfeest in Franeker

Het Fryslân Open-damtoernooi is vandaag van start gegaan. Van dinsdag 28 februari tot en met zondag 5 maart zijn er verschillende dam evenementen.

Voor het eerst sinds de corona-uitbraak komen dammers bij elkaar in Franeker, om Fries te dammen. Volgens een van de deelnemers, Folkert Groenveld, de laatste winnaar van het Fryslân Open damtoernooi, is deze editie het sterkste toernooi sinds lange tijd. Het Waadhoeke scholentoernooi FRYSK! was het eerste evenement, leerlingen van verschillende basisscholen streden tegen elkaar.

’s Avonds opende de wethouder Cultuur Jan Dijkstra het toernooi in café De Bogt fen Guné, onder begeleiding van het shantykoor Sterk Spul uit Lollum. Jan Dijkstra begon zijn openingswoorden met een kleine geschiedenis van Franeker en de gemeente Waadhoeke. Hij vertelde over het café, Bogt van Fen-Guné, waar de opening plaatsvond, het oudste studentencafé van Nederland, naast de kaatsbaan waar de PC gehouden wordt, goede grond voor een denksporttoernooi dus. De wethouder memoreerde even de droevige omstandigheden waardoor de sterke spelers uit Rusland en Wit-Rusland niet aanwezig konden zijn. En hij sprak de hoop uit dat dit grote damtoernooi in de toekomst elk jaar in Franeker gehouden zal worden.

Het toernooi is van 1 tot en met 3 maart. De eerste twee dagen worden er drie rondes gespeeld, op 3 maart twee. Bij gelijk eindigen zijn er op 3 maart barrages.

Er zijn acht rondes in het Fryslan Open damtoernooi, de eerste vier plaatsen zich voor het Grootmeestertoernooi (de finale) en de nummers vijf tot en met acht spelen in de Meester Groep, beide groepen spelen vrijdagavond in het Eise Eisinga Planetarium aan de Eise Eisingastraat 3.

 

 • Zaterdag 4 maart zijn de rondes twee en drie van het Grootmeestertoernooi en de Meester Groep, deze worden gespeeld in het stadhuis.
 • Op zaterdag 4 maart wordt in de Koornbeurs het kwalificatietoernooi FRYSK! gespeeld, van 10h tot 16.30.

 

Om 17.00 uur wordt bekend gemaakt wie de deelnemers aan het Wereldkampioenschap FRYSK! zijn.

Fries dammen is dammen op het 100-veldenbord, waarbij er horizontaal en verticaal geslagen mag worden.FRYSK! Is Fries dammen met vijf schijven per speler.

 

Uitslag Waadhoeketoernooi

 1.  Jaring Jan Postma uit Waaksens, 4 punten
 2. Wiebe Huitema, 3,5 punten
 3. Tymen Bults, 3 punten

 

Paring voor de eerste ronde verricht door notaris S. Swart van notariskantoor G.S. van der Hem, Jorwert.

 1. Herbert Tulleken – Tsjerk Wijbenga
 2. Frans Kingma – Jean Marc Ndjofang
 3. Leo van Dorp – Hein de Vries
 4. Bauke Dijkstra – Ties Slagter
 5. Renaud Braye – Taeke Kooistra
 6. Folkert Groenveld – Aleksej Domchev
 7. Darya Tkatchenko – Cor Kooistra
 8. Dicky van der Meer – Patrick Casaril
 9. Auke Zijlstra – Jouke Algra
 10. Jelle Wiersma – Porter Richardson
 11. Petra Duskova – Marten Walinga
 12.  Rein Jan Walinga – Sjoerd Couperus
 13. Piet Sikma – Henk Haanstra
 14.  Willem Dijkstra – Fedde Wiersma

 

De prijswinnaars scholieren toernooi. In het midden de winnaar.

Lieuwe Westra secretaris Stifting WFD en Jan Dijkstra wethouder gemeente Waadhoeke

dav

Link livestream LIVE (frisiandraughts.com)