Vrouw aangehouden die zich voordeed als politiemedewerker

De afgelopen tijd zijn er bij de politie meerdere meldingen binnen gekomen van oplichters die zich voordoen als agenten. Met een babbeltruc weten ze mensen te overtuigen dat ze van de politie zijn en dat ze voor hun eigen veiligheid hun waardevolle spullen en spaargeld af moeten geven. Door kordaat optreden van een 86-jarige vrouw uit Bolsward heeft de politie woensdag 5 juni een 18-jarige vrouw uit Heemstede op heterdaad kunnen aanhouden op verdenking van betrokkenheid bij een dergelijke babbeltruc.

Melding babbeltruc
Rond 17:10 uur kregen ze een melding dat deze 86-jarige vrouw uit Bolsward telefonisch werd benaderd door iemand die zich voordeed als politieagent. iemand die zich voordeed als politiemedewerker ‘waarschuwde’ de vrouw dat er oplichters in haar straat actief waren en dat er een agent zou komen om haar waardevolle spullen ‘veilig te stellen’. Deze agent zou zich identificeren met een code die de vrouw via de telefoon kreeg. Gelukkig was de vrouw alert en schakelde haar familie in, die snel naar haar woning kwam en daar de politie informeerde. Toen de nepagent zich meldde bij de deur van de vrouw kon de 18-jarige vrouw uit Heemstede op heterdaad worden aangehouden.

Onderzoek
De 18-jarige vrouw zit nog vast en wordt verhoord. De politie doet onderzoek en kijkt of er meerdere personen betrokken zijn geweest en of deze verdachte in verband kan worden gebracht met andere meldingen van babbeltrucs. Heeft u informatie die het onderzoek kan helpen? Bel dan 0900-8844. U kunt ook anoniem informatie delen, bel dan 0800-7000.

Vraag om identificatie en bel de politie!
De politie vraagt nooit om spullen, bankpassen of geld om deze ‘veilig te stellen’. Ook identificeert de politie zich niet door het doorgeven van een code aan de telefoon. Vraag altijd een agent die bij u aan de deur staat om zijn of haar politie-identificatie. Dit legitimatiebewijs, ter grootte van een rijbewijs, bevat een politielogo, een foto en een dienstnummer. Kan de ‘agent’ geen ID tonen of twijfelt u aan de echtheid ervan? Omdat het om een heterdaadsituatie gaat, mag u 112 bellen. Bent u onlangs slachtoffer geworden van deze babbeltruc? Dan kunt u ook contact met de politie opnemen.