Weet je al op wie je gaat stemmen? Wellicht heb je wat aan het onderstaande artikel.

Aankomende woensdag openen de stembureaus en zullen wij van FranekerActueel binnen gemeente Waadhoeke bij wat stembureaus een kijkje gaan nemen. Daarnaast houden we je op de hoogte met tussenstanden.

Voor de één is het helder, voor de ander nog helemaal niet en er is natuurlijk ook een gedeelte van de mensen die niet gaat stemmen. Het advies wat wordt gegeven aan de kiezers is om meerdere kieswijzers te gebruiken en niet blind te varen op één kieswijzer. Ze verschillen allemaal van elkaar, maar de meeste hebben wel 30 stellingen die voorgelegd worden. De ene kieswijzer richt zich op toekomstplannen en de andere weer op stemgedrag van partijen uit het verleden. Het is dus goed om de adviezen van de kieswijzers naast elkaar te leggen om de juiste keuze te maken.

Wij hebben gekeken naar verschillende kieswijzers. Sommige kieswijzers blijken wel bevooroordeeld te zijn, dat valt ook terug te lezen. We hebben een aantal transparante kieswijzers op een rij gezet.

 

Stemwijzer (klik hier)

Makkelijk en overzichtelijk. Bij elke vraag kun je klikken op ‘wat vinden de partijen’ en ‘meer weten’ voor uitleg over de vraag.

 

De Echte Kieswijzer (klik hier)

De Echte Kieswijzer is in het leven geroepen om een eerlijker stemadvies te geven. In tegenstelling tot andere kieswijzers zijn onze stellingen ook gekoppeld aan het stemgedrag van de partijen op de ingediende moties in de Tweede Kamer.

 

Young Voice (klik hier)

Interessante kieshulp voor jonge kiezers. Je moet hier 4 categorieën aanklikken die jij belangrijk vindt. De vragen hebben o.a. betrekking op studie en studiefinanciering.