583 Automobilisten gecontroleerd op drank

Franeker – De politie heeft vrijdagavond en in de nacht van vrijdag op zaterdag weer op diverse plaatsen in de provincie weggebruikers gecontroleerd op het gebruik van alcohol. Op twee plaatsen in de provincie werden grote alcoholcontroles gehouden. In de gemeenten Harlingen en Franeker werden 583 automobilisten gecontroleerd en in Leeuwarden werden 450 automobilisten gecontroleerd. Tijdens de grote controle in Leeuwarden werden door medewerkers van de campagne ‘Nuchtere Fries’ flyers, t-shirts en flesjes water uitgedeeld.

Al deze alcoholcontroles in de provincie resulteerden in 20 processen-verbalen en rijverboden. In vier gevallen was zoveel gedronken, dat ook het rijbewijs werd ingevorderd. Dat betrof het volgende gevallen (achtereenvolgens tijdstip en plaats controle, verdachte, uitslag ademanalyse en eventuele bijzonderheden):

  • Vrijdagavond, 22. 45 uur, Zeeweg in Harlingen, een 49-jarige automobilist uit Harlingen, 970 ug/l;
  • Vrijdagavond, 22.55 uur, Hearewei in Pietersbierum, een 42-jarige automobilist uit Harlingen, 785 ug/l;
  • Zaterdagochtend, 00.05 uur, Coopmansstraat in Leeuwarden, een 22-jarige beginnende bestuurder uit Leeuwarden, 755 ug/l. De man negeerde tijdens de alcoholcontrole een stopteken. Uiteindelijk botste hij met zijn auto tegen een lantaarnpaal en kon toen niet meer verder rijden;
  • Zaterdagochtend, 04.00 uur, Pieter Stuyvesantweg in Leeuwarden, een 22-jarige beginnende bestuurder uit Leeuwarden, 670 ug/l. De man was op een rotonde met zijn auto rechtdoor gereden. Zijn auto raakte daarbij zwaar beschadigd, er brak onder andere één van de wielen af.