Blog van Huidtherapeut Regina Bruinsma – Je huidconditie versterken van binnenuit

 

Cliënten die jaren geleden bij mij onder behandeling waren weten dat ik het maar wat frustrerend vond dat behandelingen alleen vanaf de buitenkant plaatsvonden. Terwijl er zoveel interne factoren zijn die invloed hebben op de huid-gezondheid. Gelukkig verandert dat.

In de medische wereld wordt veel onderzoek gedaan naar ontstekingsaandoeningen van het lichaam. In mijn vakgebied zijn dat voornamelijk huidaandoeningen als acne (ook hidradenitis suppurativa), rosacea, eczeem en psoriasis (of artritis psoriatica).

Hierbij wordt voeding meer en meer in verband gebracht met het ontstaan en/of verergeren van deze aandoeningen.

Wil jij jouw huidconditie van binnenuit aanpakken? Lees dan verder, beginnend met een stukje uitleg over omega 3 en 6 in het algemeen. Daarna vind je het stukje specifiek over de huid en de onderzoekspilot die binnenkort start in de praktijk.

 

Wat is omega 3 en wat is omega 6?

Omega 3 en 6 zijn essentiële vetzuren.

Omega 3 vetzuren zijn er in drie soorten: Alfa-linoleenzuur (ALA), eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA). ALA zit in plantaardige voeding zoals lijnzaad en walnoten. ELA en DHA komen voor in vette vis zoals makreel en haring.

Ook zijn er drie soorten omega 6 vetzuren: linoleenzuur (LA), gamma-linoleenzuur (GLA) en arachidonzuur (AA). Vooral in kant-en-klaar producten, brood, koek, chips maar ook in zonnebloemolie, margarine/halvarine, pindakaas en sesamolie komen deze vetzuren voor.

Omega 6 zit in héél veel voedingsmiddelen verwerkt. Hierdoor krijgen we met ons westerse dieet veel te veel omega 6 en veel te weinig omega 3 binnen. Een goede balans tussen omega 6 en omega 3 zou zijn 3:1 of zelfs 1:1 (dus evenveel van beide). In onze westerse wereld ligt die verhouding op zo’n 15-1 en in mijn praktijk heb ik de 23-1 of 24-1 al meerdere malen uit de bloedtest zien komen. Hier valt veel winst te behalen. Zeker voor mensen die niet vaak vis eten.

Doel: je omega 6 inname beperken en de omega 3 opkrikken!

Belangrijk om te weten is dat lang niet alle vis geschikt is om voldoende omega 3 uit te halen. Kweekvis heeft niet dezelfde voedingswaarde als een wilde zalm. Daarnaast is vis tegenwoordig (schrijnend genoeg) vervuild. Ze bevatten toxines. Het voordeel van een goed supplement is dat deze zo puur en schoon mogelijk is. Een kwalitatief omega 3 (visolie) supplement is een onmisbare aanvulling.

 

*In mijn praktijk werk ik met hoogwaardige suppletie. Deze is ook in de vegan-variant te verkrijgen (algen-olie). Het proces waarbij omega 3 uit algen wordt getrokken is moeilijker en meer tijdrovend. Dit maakt de olie duurder.

 

De relatie tussen omega 3 en 6 en onze cel-gezondheid

Omega 6 werkt ontstekingsbevorderend. Dit doet het lichaam bewust als ‘opruim-mechanisme’. Omega 3 werkt ontstekingsremmend. Beschadigde cellen en afvalstoffen worden dus normaliter zo veel mogelijk opgeruimd door het lichaam.
Wanneer deze uit balans zijn, doordat de ontstekingsbevorderende omega 6 in een te hoge mate aanwezig zijn, zorgt dit voor laaggradige ontstekingen. Je lijf is dus constant bezig deze kleine ‘brandjes’ te blussen. Dit kost een hoop energie, maar kan ook veel klachten geven. Je lijf en ook je huid is laag-gradig ontstoken.

Omega 3 heeft óntzettend veel gezondheidsvoordelen buiten de huid. Ik nodig je uit om eens te googlen, er gaat een wereld voor je open. Het bevordert een gezond brein, helpt tegen blessures en nog veel en veel meer.

 

Voeding en huidveroudering

Ook bij huidveroudering raken de cellen, door externe invloeden als bewerkte voeding, zonlicht en bijv. alcohol, langzaamaan beschadigd. Dit zie je doordat je huid groffer wordt en verslapt. Ook dit proces kun je met de juiste suppletie beïnvloeden door de celafbraak te remmen en de juiste voedingsstoffen  aan te vullen.

Het lijf maakt normaal gesproken zelf collageen aan. Dit wordt met het ouder worden minder en minder. Collageen innemen is daarom een gemakkelijke manier om het lijf een zetje te geven. De vitamine K2D3 zet ik daarbij in om de verkalking van je elastinevezels tegen te gaan. Wanneer elastinevezels verkalken, zijn ze niet meer elastisch. Dit resulteert in verslapping en verstijving van cellen. Niet alleen in je huid trouwens.

LET OP: is je stoelgang/darmfunctie niet in topvorm? Dan kan het langer duren voordat je het resultaat van de collageen suppletie terug ziet in je huid. Je darm gebruikt namelijk ook collageen voor het behoud van de darmwand. Bij je anti-aging doel, kan dit een reden zijn dat je wat meer geduld moet hebben. Maar is je doel je darmen versterken, dan kan de combinatie van omega 3 en collageen innemen een effectieve methode zijn.

 

Deze maand krijg je bij een half jaar pakket met collageen één verpakking collageen gratis. Een goede reden om juist nu te starten.

 

 

Ben je benieuwd naar jou omega 3 en omega 6 verhouding? Neem gerust contact met me op om de bloedtest d.m.v. vingerprik in te plannen. Deze laboratorium test kost los €87,-. Bij afname van een half jaar pakket visolie kost de test €43,- en krijg je een tweede test gratis om je voortgang te meten.

 

 

 

De onderzoekspilot

Vanuit wetenschappelijk onderzoek is de gezondheidsbevordering van omega 3 en vitamine K2D3 ruimschoots bewezen. Ook de uitkomsten van onderzoeken waarbij collageen wordt ingenomen worden meer en meer interessant.

 

Voor deze onderzoekspilot kunnen mensen met de volgende aandoening zich melden:

 • Acne;
 • Rosacea;
 • Hidradenitis suppurativa (ontstekingen oksels/liezen);
 • Eczeem;
 • Psoriasis;
 • Anti-aging, huidverbetering.

 

Na aanmelding krijg je eerst meer informatie. Daarna beslis je of je door wilt gaan.

Onderzoeksopzet:

Inname van suppletie voor een periode van 8 maanden. Hierbij kan worden gekozen voor visolie*, algenolie, K2D3 en collageen maar visolie is altijd de basis. Er wordt een persoonlijk advies uitgebracht.

*De visolie heeft een lemon of een orange smaak. De visolie staat bekend als een olie die je niet vervelend opboert.

Daarnaast wordt er door de huidtherapeut een advies gegeven omtrent je huidverzorging, maar in een zeer geringe mate. Deze dienen liefst geen invloed te hebben op het resultaat van het onderzoek.

 

Investering:

 • Tijd;
 • De kosten van de bloedtest en de suppletie
 • Het trouw innemen.

 

Wat krijg je:

 • Startgesprek;
 • 2e bloedtest na 6 maanden om de voortgang (omega 3) te meten;
 • Telefonische controle van ong. 30 min bij 4 maanden;
 • Nacontrole bij 8 maanden.

 

De acne, rosacea en anti-aging groepen krijg je een microneedling behandeling t.w.v. 125,- gratis na 8 maanden. Deze zal effectiever zijn na 8 maanden suppletie omdat er dan op gezonde cellen worden behandeld.

 

Wil je meer informatie, neem contact op via e-mail (info@huidtherapiefraneker.nl) of WhatsApp op 0623196135 (klik op deze link om meteen een WhatsApp gesprek te openen).

 

error: Bericht Beveiligd!