Het jubileumpaar - Foto Joachim de Ruijter

Briljanten huwelijk voor echtpaar Geerling – Schaap

Op zondag 12 februari waren Wil Geerling en Mapsy Geerling – Schaap uit Franeker 65 jaar getrouwd. Burgemeester Marga Waanders ging (vandaag) maandag 13 februari bij het echtpaar langs om namens het gemeentebestuur van Waadhoeke de felicitaties over te brengen.

Ballet en psychologie

Het echtpaar ontmoette elkaar op de jeugdige leeftijd van 19 jaar. Mapsy studeerde aan de balletacademie en startte later een balletschool in de Zaanstreek. Als balletpedagoge begeleidde zij kinderen tot het toelatingsexamen van balletacademies zoals het Scapino Ballet en het Nationaal Ballet. Wil studeerde psychologie en vestigde zich na verschillende studies als psychotherapeut met een eigen praktijk. Aanvankelijk in Zaandam en later in Wons. Mapsy en Wil waren echte watersporters, daardoor lag vestiging in Friesland voor de hand. Ze zeilden op het IJsselmeer en op de Friese wateren.

Ondernemers stelen de show

Ondernemend als zij waren, startten ze een revuegezelschap. Met het showprogramma ‘Zoek de zon op’ traden ze belangeloos op met zang, muziek en sketches in tehuizen voor ouderen en instellingen voor mensen met een handicap. De kosten voor bijvoorbeeld een beroepspianist, betaalde het gezelschap uit eigen zak. In de show zong Mapsy operette en samen had het echtpaar een komische illusionisten act, dat zeer succesvol bleek. En Mapsy zong operette melodie.

Bekend bij de oosterburen

Door het succes nam het aantal aanvragen extreem toe. Tijdens één van de uitvoeringen zat er zelfs een bekende Duitse showmanager in de zaal, die op vakantie was in Nederland. Hij zag de komische illusionisten act en werd hierdoor geraakt. Hij vroeg hen om naar zijn kantoor in Duitsland te komen voor een gesprek. Dit resulteerde in optredens in diverse grote steden in Duitsland.

Druk en bewogen leven
Ondertussen ging het werk in Nederland gewoon door. De balletschool kon open blijven met behulp van een assistente. En de praktijk was open van maandag tot en met donderdag.

Met drie kinderen, beide een eigen onderneming en optredens in Duitsland op vrijdag, zaterdag en zondag een druk, bewogen leven. Het echtpaar heeft 7 kleinkinderen en 10 achterkleinkinderen en zijn, ondanks hun hoge leeftijd, nog steeds actief met hun hobby’s; het maken van muziek en zingen.

In Gesprek met de Burgemeester – Foto Joachim de Ruijter