Campagne over risico’s van smart Phone gebruik in het verkeer

Franeker – Op maandag 16 september 2013 start het ministerie van Infrastructuur en Milieu de campagne “Aandacht op de weg”. De campagne loopt door tot half december 2013. Deze nieuwe campagne is de opvolger van de campagne‘Laat je niet afleiden’, die de afgelopen drie jaar is uitgevoerd in samenwerking met Veilig Verkeer Nederland en andere partijen.

VVN voorzitter Karla Peijs in haar toespraak tijdens de kick-off van deze campagne: “De meeste mensen weten heel goed dat het eigenlijk niet samen gaat. Sommige bestuurders zullen denken dat ze het wel kunnen, maar veel mensen zullen erkennen dat zij hun aandacht niet voor de volle 100% bij de weg kunnen houden en bij hun telefoon. Iedereen herkent het zuigkracht- effect dat de telefoon kan hebben en het feit dat het kan leiden tot allerlei onhandige of zelfs gevaarlijke situaties.”

De boodschap van de campagne is gericht op het voorkomen van gevaarlijk weggedrag door automobilisten en fietsers als gevolg van handheld gebruik van de smart Phone voor social media en andere vormen van digitale berichtenuitwisseling. De campagneboodschap is: “Social media en verkeer gaan niet samen”. Hou je aandacht op de weg’. De campagne laat op verschillende wijzen zien en ervaren dat veilige verkeersdeelname niet te combineren is met gelijktijdige deelname aan het ‘virtuele verkeer’ door middel van appen, mailen, facebooken en tweeten. Op de campagnewebsite is allerlei informatie te vinden over deze nieuwe campagne.

Zo’n 4 miljoen Nederlanders, 51% van de smart Phone bezitters, gebruiken de smart Phone in het verkeer en in het openbaar vervoer. 1 op de 3 Nederlanders zegt weleens achter het stuur van de auto de smart Phone te gebruiken voor e-mailen en social media. Volgens een inschatting van de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid kost smart Phone gebruik in het Nederlandse verkeer jaarlijks aan enkele tientallen mensen het leven. Dit onderstreept ondubbelzinnig het belang van een campagne om mensen te motiveren niet handheld te “smartphonen” achter het stuur. Social media en verkeersdeelname gaan nu eenmaal niet samen.

Bedrijven nemen ook hun verantwoordelijkheid. VVN heeft de grote telecomproviders, T-Mobile, Vodafone en KPN bereid gevonden om de campagne te ondersteunen. Daarnaast steunen strategisch partner Shell, BP, Exxon Mobil (Esso), Gasunie, Kimberly Clark, Leaseplan, AllSecur, Tata Steel, Schenk Papendrecht, VNA, TLN, EVO, AAS, Les Routiers en VVCR Europe “Aandacht in het verkeer”. Lees meer over de samenwerking met bedrijven op de actiepagina bedrijven.

Voor het bereiken van zakelijke rijders worden VVN-promoteams en campagnematerialen ingezet bij onder meer wegrestaurants van Les Routiers en kantorencomplexen. VVN zet haar mediakanaal van borden op rust- en verzorgingsplaatsen in langs de snelwegen met een campagne-uiting die mogelijk wordt gemaakt door T-Mobile, Vodafone en KPN.

 

Bron: Veiligverkeernederland

error: Bericht Beveiligd!